ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Διαψεύδει τη «Χαβαντίς» για το Σχέδιο Μπαν Γκι-μουν

Έρογλου: Διαψεύδει τη «Χαβαντίς» για το Σχέδιο Μπαν Γκι-μουν

Ο Ερογλου διαψεύδει το δημοσίευμα της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Χαβαντίς" με τίτλο «Ορίστε το σχέδιο», στο οποίο καταγράφονταν οι συγκλίσεις και αποκλίσεις που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Ερογλου τα έτη 2008-2012.

Η εφημερίδα γράφει ότι το έγγραφο είναι υποψήφιο για να παρουσιαστεί ως σχέδιο λύσης με την ονομασία Σχέδιο Μπαν Γκι-μουν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα το γραφείο του κ. Έρογλου εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι το κείμενο εργασίας που συμπεριλαμβάνει συγκλίσεις δεν είναι ορθό να παρουσιάζεται ως ένα νέο σχέδιο.

Προειδοποιεί ότι το δημοσίευμα μπορεί να παρεξηγηθεί, προσθέτοντας ότι η παραπληροφόρηση και η πρόκληση αχρείαστης ελπίδας ή αναταραχής δεν ωφελεί κανένα.

Εξηγεί ότι το κείμενο που τυπώθηκε από την εφημερίδα ως ένθετο είναι η δουλειά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και της ομάδας του για τις απόψεις που παρουσιάστηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις 2008 – 2012 και τις συγκλίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το κείμενο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί στην αγγλική στον Τύπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διαδίκτυο τον Απρίλιο υπό τον τίτλο συγκλίσεις, καθώς και ότι η Τ/κ πλευρά έχει εκφράσει τις απόψεις της όσον αφορά το κείμενο στον ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τον χάρτη που η εφημερίδα έχει ανακοινώσει ότι θα δημοσιεύσει αύριο, το γραφείο του κ. Έρογλου αναφέρει ότι δεν πρόκειται για χάρτη που δημιουργήθηκε με τις απαιτήσεις της ε/κ πλευράς στο τέλος των διαπραγματεύσεων για το εδαφικό και το περιουσιακό

Προστίθεται ότι το εδαφικό δεν συζητήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της «θητείας» του κ. Έρογλου, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές και σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι το εδαφικό θα συζητηθεί αφού υπάρξει συμφιλίωση σε άλλα θέματα, η οποία δεν έχει βρεθεί, λόγω δήθεν της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Έρογλου με την υποστήριξη των Τ/κ κατανοεί ότι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προστατεύσει τα δικαιώματα και το συμφέρον των Τ/κ, καθώς και ότι ο κανόνας του απορρήτου των συνομιλιών πρέπει να τηρείται και ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεται το κοινό με το σωστό τρόπο.