ΚΥΠΡΟΣ

Κυρωτικός νόμος για θέματα ενέργειας στη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Κυρωτικός νόμος για θέματα ενέργειας στη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής εξέτασε την Παρασκευή τον κυρωτικό νόμο, για ανταλλαγή και μη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Ισραήλ.

Ο νόμος αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου συνεργασίας σε θέματα συνεκμετάλλευσης κοινών θαλάσσιων οικοπέδων και πιθανώς κοινών κοιτασμάτων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως με αυτές τις πληροφορίες, που θα μπορούν να ανταλλάξουν οι δύο πλευρές, θα είναι δυνατό να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στις περιπτώσεις, που μπορεί να υπάρχουν κοινά ή γειτονικά κοιτάσματα.

"Είναι ένα πλαίσιο", πρόσθεσε, "που επιτρέπει την τεχνική συνεργασία να προχωρήσει και να επιταχυνθούν οι έρευνες και η αξιοποίηση των ερευνών των υδρογονανθράκων".

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών εξέτασαν και τον κυρωτικό νόμο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας, με τον οποίο αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η Επιτροπή Εξωτερικών εξέτασε ένα προσχέδιο, που έχει ετοιμαστεί, για τη γνώμη της προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον πολιτικό διάλογο που γίνεται σχετικά με τις εκπομπές ρύπων από θαλάσσιες μεταφορές.

Όπως είπε, "επεξεργαζόμαστε μια κοινή θέση της Επιτροπής με μερικά σημεία, έτσι ώστε από πλευράς της Κύπρου, να καταστήσουμε σαφές ότι ενώ θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, για τις εκπομπές ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές, θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις αερομεταφορές, έτσι ώστε να ισχύσουν οι αρχές της μη δυσμενούς διάκρισης".

Δηλαδή, πρόσθεσε, "η ΕΕ να ασκήσει μεν αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως συνηθίζει να κάνει, αλλά να μην θυματοποιηθούν τα πλοία με ευρωπαϊκή σημαία".


Κατέληξε λέγοντας πως ό,τι και αν γίνει θα πρέπει να ισχύσει για ολόκληρη τη ναυσιπλοΐα, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία θέλει σύντομα λύση στο Κυπριακό για ενεργειακούς λόγους