ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Κλειδώνουν» νέα επιταγή ακρίβειας και Fuel Pass 3 - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

«Κλειδώνουν» νέα επιταγή ακρίβειας και Fuel Pass 3
Οι νέες παρεμβάσεις θα είναι συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ
Intime News

Νέα επιταγή ακρίβειας και μάλιστα ενισχυμένη στα νοικοκυριά που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων, αυξημένο επίδομα θέρμανσης από τον Οκτώβριο και fuel pass 3 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Οι νέες παρεμβάσεις θα είναι συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και θα εξασφαλιστούν από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού και της αύξησης της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων. Στα μέτρα συγκαταλέγονται επίσης η επιτάχυνση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων από την 1 η Ιανουαρίου και, βεβαίως, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η επιδότηση του ρεύματος, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και ένα ευρύ σχέδιο για δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του φθινοπώρου, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά στην «επιταγή ακριβείας» το ποσό και η περίμετρος των δικαιούχων θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται πως επιταγή ακρίβειας είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο για το επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Νέες φοροελαφρύνσεις

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις φοροελαφρύνσεις. Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η επόμενη παρέμβαση θα αφορά το τέλος επιτηδεύματος, έναν μνημονιακό φόρο, με τα σενάρια να προβλέπουν «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%-50% το επόμενο έτος και πλήρη κατάργηση του από το 2024. Η μείωση του συγκεκριμένου φόρου έχει ως στόχο την ελάφρυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σήμερα επιβαρύνονται με ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Προς κατάργηση τα τεκμήρια

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη.

Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσής του, αποτελούν μια μεγάλη αδικία για πολλούς φορολογουμένους, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογούνται υπέρμετρα.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές Αρχές θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογουμένων που εμφανίζουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά), που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Από ελέγχους θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα κατοικίας - γραφείου, ιδιωτικά σχολεία, δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ – κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα - αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.