ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το sell οff στη Wall Street όπως το έζησε χρηματιστής – Τα σφηνάκια εσπρέσσο, η τρέλα και η απόγνωση

Το sell οff στη Wall Street όπως το έζησε χρηματιστής – Τα σφηνάκια εσπρέσσο, η τρέλα και η απόγνωση
Ο Peter Tuchman την ώρα του... καθήκοντος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Ο Tuchman εργάζεται σχεδόν 38 χρόνια στη Wall Street και είναι ο πιο πολυφωτογραφημένος χρηματιστής.

Το πρωί της μεγαλύτερης τραπεζικής πτώχευσης από το 2008, ο χρηματιστής Peter Tuchman ήπιε τέσσερα σφηνάκια εσπρέσο, δύο ποτήρια χυμό πορτοκαλιού και προετοιμάστηκε για τη μέρα του. Αμέσως, οι μετοχές υποχώρησαν εκείνο το πρωί. Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη εβδομάδα του έτους και οι τριγμοί στις αγορές λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.

Ο Tuchman εργάζεται σχεδόν 38 χρόνια στη Wall Street και είναι ο πιο πολυφωτογραφημένος χρηματιστής. Έχει ζήσει το κραχ του χρηματιστηρίου του 1987, το σκάσιμο της φούσκας της dot coms, την οικονομική κρίση του 2008 και το sell off λόγω του κορονοϊού το 2020.

Μπαράζ από τηλεφωνήματα

Στις 10 Μαρτίου, όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, το τηλέφωνο του Tuchman χτυπούσε ασταμάτητα, καθώς όλοι ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει από τον άνθρωπο που βρισκόταν εκεί που χτυπούσε ο παλμός της αγοράς. Επενδυτές και δημοσιογράφοι τον καλούσαν του για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι.

Διαχειριστές μεγάλων hedge funds, διεθνών οργανισμών και traders με ανοιχτές θέσεις ρωτούσαν των Τuchman: «Τι συμβαίνει; Πόσες είναι οι εντολές πώλησης; Πόσες οι εντολές αγοράς; Πού βρισκόμαστε;».

«Είναι σημαντικό στον κόσμο της ρευστότητας και των διακυμάνσεων να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σημείο της εκτέλεσης και όχι μια μηχανή, ούτε ένα ρομπότ, ούτε ένα αλγόριθμος», ανέφερε ο Τuchman στο Business Insider.

Τη συγκεκριμένη ημέρα επικράτησε πανικός στη Wall Street και οι μετοχές κατρακύλησαν λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι επιθετικές αυξήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες εντάθηκαν από την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Ο Πίτερ Τούχμαν σε μία στιγμή... απόγνωστης στο χρηματιστήριο.AP Foto/Eduardo Muñoz Álvarez

Η ενδοσυνεδριακή τρέλα

Οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν μεγάλη «βουτιά» την Παρασκευή 10 Μαρτίου, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα τους από το 2020. Η πτώση των αγορών τροφοδοτήθηκε από τον φόβο που έπληξε τους ομολόγους της SVB όπως η Western Alliance Bancorp και η Signature Bank, οι οποίες και οι δύο υποχώρησαν πάνω από 20% σε ημερήσια βάση.

«Δεν έχουμε δει ποτέ την αστάθεια που βλέπουμε εδώ. Την ενδοσυνεδριακή τρέλα», δήλωσε ο Tuchman αναφερόμενος στην εικόνα των χρηματοπιστωτικών αγορών τα τελευταία χρόνια.

«Πράγματα που χρειάζονταν πολλές γενιές να συμβούν, τώρα μπορούν να συμβούν μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του διαλείμματος για καφέ, σωστά; Μπορούμε να είμαστε σε μια bear market στις 11 το πρωί και μέχρι τις τρεις να είμαστε σε μια bull market», τόνισε ο χρηματιστής. Και πρόσθεσε: «Λοιπόν, αυτό είναι τρελό. Κάποτε χρειάζονταν 20 χρόνια για να συμβεί. Τώρα, συμβαίνει κατά το μεσημεριανό γεύμα», επισημαίνει.

Το «μαγείρεμα» των προβλημάτων

Εκείνη την Παρασκευή ο Tuchman δεν έφαγε μεσημεριανό, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα.

Στο trading floor ο χρηματιστής συνειδητοποιεί ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει όταν σταμάτησε η διαπραγμάτευση πολλών μετοχών ταυτόχρονα. Ο μηχανισμός του limit up και του limit down έχει στόχο να περιορίσει τις ακραίες διακυμάνσεις.

«Δίνουμε σε όλους μια ευκαιρία για να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν γιατί όταν οι μετοχές ανεβαίνουν 30 μονάδες και πέφτουν 40 μονάδες, κανείς δεν είναι σε πλεονεκτική θέση». Σύμφωνα με τον Tuchman ο παραπάνω μηχανισμός δίνει σε όλους ένα λεπτό να ηρεμήσουν, να δουν πού είναι «θαμμένα τα πτώματα» και να πάρουν μια απόφαση.

Το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου, ένα λεπτό μετά το άνοιγμα των συναλλαγών, η First Republic Bank σταμάτησε να διαπραγματεύεται για έξι λεπτά, με τις συναλλαγές της να διακόπτονται 12 φορές ακόμα εκείνη την ημέρα. Επίσης οι συναλλαγές στη μετοχή της Western Alliance διακόπηκαν για 20 φορές.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι traders έφευγαν για τα σπίτια τους για το Σαββατοκύριακο, έχοντας την αίσθηση ότι περισσότερα προβλήματα «μαγειρεύονταν». Και αυτό διότι οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι καταθέσεις των πελατών της SVB και της Signature Bank ήταν προστατευμένες το βράδυ της Κυριακής, αφού είχαν περάσει τρία 24ωρα.