MEDIA

Eurovision: Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας το 1974

Eurovision: Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας το 1974

Σαν σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της Eurovision με τη Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου».

Στις 6 Απριλίου του 1974, διεξήχθη ο 19ος διαγωνισμός της Eurovision στο «The Dome» του Μπράιτον της Αγγλίας και το τραγούδι «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου» που ερμήνευσε η Μαρινέλλα ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 11η θέση στον διαγωνισμό, ενώ νικητές αναδείχθηκαν οι ABBA και το τραγούδι «Waterloo» που εκπροσώθησε τη Σουηδία.

Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, το τραγούδι παρουσιάστηκε πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης από τις 17 συμμετοχές της βραδιάς μετά την Άν-Καρίν Στρόμ της Νορβηγίας με το «The First Day of Love» και πριν του Πονγκ του Ισραήλ με το «Natati La Khayay».

Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 7 βαθμούς που την έφεραν στην 11η θέση ανάμεσα σε 17 χώρες. Το Αρχείο της ΕΡΤ συνέβαλε στη διάσωση του αρχειακού υλικού από την πρώτη εκείνη συμμετοχή της χώρας μας στο διαγωνισμό της Eurovision.

Η Μαρινέλλα επιστρέφοντας από το Μπράιτον, δηλώνει συγκινημένη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Σημειώνει πως οι εντυπώσεις που της άφησε ο διαγωνισμός είναι άριστες και πως η εμφάνιση της ήταν αξιοπρεπέστατη.

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που αντιπροσώπευσα την Ελλάδα για πρώτη φορά και καθόλου στενοχωρημένη. Νομίζω ότι κάναμε μία πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Αυτό για πρώτο βήμα πιστεύω ότι ήταν υπεραρκετό», είχε πει.