MEDIA

Στενά τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου

Στενά τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου

Η επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης και το τι και αν θα επαναδιαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους εταίρους, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο ο οποίος επικοινωνούσε μαζί σας στα Social Media.

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Οδυσσέας Βουδούρης σε ερώτηση που αφορούσε το γιατί το κόμμα του δεν συμμετέχει με στελέχη ενεργά στην νέα κυβέρνηση, της οποίας την σύνθεση θα μάθουμε αύριο, απάντησε πως αυτό έγινε γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση κοινής αποδοχής. «Η ΔΗΜ. ΑΡ. θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα συμμετάσχει με στελέχη της σε αυτή την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιώργος Βάμβουκας, ανέφερε πως «Όταν σε μια χώρα το 60% του ΑΕΠ προορίζεται σε τοκοχρεολύσια αυτή η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάτσει στο τραπέζι μαζί με τους εταίρους μας με επιχειρήματα και να τους εξηγήσει την τραγική κατάσταση της Ελλάδας. Το δεύτερο μνημόνιο στην ουσία δεν υπάρχει και γι’ αυτό οι τροικανοί μιλούν για διετή επιμήκυνση των ορών του μνημονίου».

Τον λόγο εν συνεχεία πήρε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε ότι η μη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ. ΑΡ. θυμίζει το στρίβειν δια του αρραβώνος. Σε ότι αφορά την κατάσταση της αγοράς είπε πως «χρειάζεται ένα εξάμηνο να παγώσουν τα χρέη ώστε να δούμε κατά πόσο βιώσιμοι είμαστε και να πάρουμε μια ανάσα. Να μετακυλήσει η κυβέρνηση την παράταση που θα πάρει από την Ευρώπη στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά».

Στην συζήτηση παρενέβη από τις Βρυξέλλες μέσω Skype ο Οικονομολόγος, Φίλιππος Κοτσαρίδης τονίζοντας ότι η κατάσταση στο εξωτερικό «έχει μαλακώσει». «Υπάρχει προοπτική για ένα πάγωμα μέτρων αλλά δεν το λένε ακόμη δυνατά αυτό. Οι ευρωπαίοι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως το πρόγραμμα δεν φέρνει καρπούς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Κοτσαρίδης.

Ο Ν. Πρωτέκδικος, στέλεχος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε ότι στην παρούσα φάση ο Ελληνικός λαός επιλέγει την επαναδιαπραγμάτευση. Για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του ανέφερε πως «θα είμαστε στην αντιπολίτευση για να στηρίξουμε τα καλά μέτρα και θα είμαστε απέναντι στην εξαθλίωση που θα έρθει δυστυχώς».

Ο δημοσιογράφος Μενέλαος Τασιόπουλος είπε πως έχει χαθεί η αίσθηση της πραγματικότητας λόγω της δίμηνης προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα τόνισε πως «στο επερχόμενο Eurogroup θα εξεταστεί το ελληνικό το ιταλικό και το κυπριακό ζήτημα. Τα κεφάλαια όμως είναι λιγότερα απ όσα πρέπει να είναι, άρα υπάρχει σκέψη να παίρνει τα κεφάλαια η χώρα που παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα προσαρμογής».

Ο δημοσιογράφος του Capital tv, της Κύπρου, Άρης Μιχαλακάκος, ανέφερε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τα συστημικό πρόβλημα που κλόνισε την Ιρλανδία, μόνο που η Μεγαλόνησος έχει την ευχέρεια να διαπραγματευτεί με τον ρωσικό παράγοντα και να εξασφαλίσει σχεδόν την διπλάσια οικονομική στήριξη που απαιτείται για να τονωθεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Επίσης ο κ. Μιχαλακάκος επισήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία η κυπριακή πλευρά έχει αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε δυνατότητα που της δίνεται, τόσο με βάση της γεωστρατηγικές –γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και τη πρόοδο του προγράμματος εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της, όπως το κοίτασμα «Λεβιάθαν», και η συνέχιση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ» σε Σύρο και Μυτιλήνη

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας σε ακόμη μια εκπομπή μίλησε με δημοσιογράφους δυο περιοχών που βασανίζονται από την κρίση και δεν είναι άλλες από την Σύρο και την Μυτιλήνη.

Ο δημοσιογράφος Κομνηνός Στρογγύλης από την Σύρο είπε ότι η ανεργία στο νησί «αγγίζει» το 23%-24%. Ενώ εστίασε στην τουριστική κίνηση σημάδια της οποίας δεν είναι ακόμη ορατά.

Ο δημοσιογράφος Στράτος Σαλαβός από την Μυτιλήνη ανέφερε ότι το νησί έχει ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2012 περίπου 20%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Το βασικό πρόβλημα της Μυτιλήνης είναι ο Καλλικράτης ο οποίος έχει κάνει τους 13 δήμους έναν ο οποίος είναι δυσλειτουργικός και δεν υπάρχει αντιμετώπιση των προβλημάτων», συμπλήρωσε ο κ. Σαλαβός.