MEDIA

Η «Μικρασιατική κουζίνα» αυτή την Κυριακή με τη Real news (vid)

Η «Μικρασιατική κουζίνα» αυτή την Κυριακή με τη Real news (vid)

Η λαογράφος Σ. Μπόζη μιλάει για το βιβλίο της «Μικρασιατική κουζίνα» που κυκλοφορεί την Κυριακή με τη Realnews.

Στο βιβλίο «Μικρασιατική κουζίνα» που προσφέρει αυτή την Κυριακή η Realnews σε όλους τους αναγνώστες, παρατηρούμε ότι κυριαρχούν γεύσεις στιβαρές.

Ποικιλίες γιορτινών συνταγών με κρέας ψητό περιχυμένο με σκόρδο και γιαούρτι ή γιαούρτι και αυγά που ξανα΄ψηνεται ώσπου να κάνει κρούστα. Γεμιστά (ντολμάδες) από λάχανο άλμης και κιμά προβάτου ή χοιρινό. Οι ντολμάδες συμβόλιζαν τον σπαργαρωμένο Χριστό. Οι τζιγεροσαρμάδες ή τζιγεροκεφτέδες από μπόλια γεμιστή με αρνίσια συκωταριά ήταν μερικά από τα γιορτινά μικρασιατικά πιάτα. Τα τουρσιά βρίσκονται στο καθημερινό και εορταστικό διαιτολόγιο.

Παρατηρούμε ότι πλήθος δοξασίες και παραδόσεις γύρω από τις γευστικές συνήθειες σχετίστηκαν με τον κύκλο της ζωής, από την γέννηση έως τον θάνατο. Επίσης, για τις καθημερινές και γιορτινές ετοιμασίες, σημείο αναφοράς ήταν το Χριστιανικό εορτολόγιο που συχνά ταυτίζεται με τον ετήσιο κύκλο των εποχιακών μεταλλαγών.

Για την άντληση των στοιχείων και των συνταγών τα οποία βοήθησαν να ολοκληρωθεί το βιβλίο μου «Μικρασιατική κουζίνα» για την οποία περίπου 5 χρόνια συγκέντρωνα υλικό και επισκεπτόμουν σπίτια Μικρασιατών, θέλω να τονίσω ότι πολύτιμη πηγή ήταν οι προφορικές μαρτυρίες που κατέγραψα από τις Μικρασιάτισσες κυράδες της πρώτης γενιάς. Δεν θα ξεχάσω την αγάπη και την προθυμία με την οποία με δεχόντουσαν στα φιλόξενα σπίτια τους για να μου μεταφέρουν ιστορίες, έθιμα και παραδόσεις, συνταγές τόπων μακρινών και ξεχασμένων από τους νεότερους, καθώς και τον ενθουσιασμό με τον οποίο ετοίμαζαν παλιές τοπικές συνταγές για να τις δοκιμάζω όταν τις επισκεπτόμουν. Θέλω για μια φορά ακόμα να τις ευχαριστήσω και να πω ότι τους χρωστώ ευγνωμοσύνη που μου εμπιστεύτηκαν τα μυστικά, τις συνταγές και τα έθιμα τους έτσι ώστε να τα μεταφέρω σε ένα βιβλίο.

Πέρα από τις Μικρασιάτισσες νοικοκυρές, επίσης πολύτιμο υλικό για την εικονογράφηση του βιβλίου, μου παραχωρήθηκε από το Ένωση Σμυρναίων, από το Καππαδοκικό Μουσείο και από το Αρχείο της Νέας Καρβάλης, από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και φυσικά από τις μικρασιατικές οικογένειες που είχα επισκεφθεί, οι οποίες μαζί με τις συνταγές τους, μου έδωσαν φωτογραφικό υλικό για να συνοδέψω τις ιστορίες και τις συνταγές που κατέγραψα και βοήθησαν στο να τεκμηριωθεί το υλικό που συγκέντρώσα.

Η «Μικρασιατική κουζίνα» είναι το πρώτο βιβλίο που κατέγραψε τον πολιτισμό γεύσης της Μικράς Ασίας.

Πέρα από όσους ήδη γνωρίζουν το βιβλίο μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, χαίρομαι ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι η «Μικρασιατική κουζίνα» που θα προσφέρει την Κυριακή η Realnews θα συμβάλλει, στους νεότερους Μικρασιάτες αλλά και σε όλους τους Έλληνες που δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις γνώσεις πάνω στις υπέροχες γεύσεις της Μικράς Ασίας, έτσι ώστε να γνωρίσουν και να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι παρέα με τις συνταγές αυτές από τις χαμένες πατρίδες, που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Δείτε το video με τις προσφορές τις προσφορές της Realnews: