MEETING POINT

«Κυβέρνηση έχουμε, αντιπολίτευση ψάχνουμε» - O Δημήτρης Μαύρος στο Meeting Point

«Κυβέρνηση έχουμε, αντιπολίτευση ψάχνουμε» - O Δημήτρης Μαύρος στο Meeting Point

Τα συμπεράσματα από την εξαμηνιαία έρευνα συστηματικής παρακολούθησης της κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς και των μεταβολών της, σε σχέση με τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στη χώρα, παρουσιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

Η έρευνα της MRB έγινε με δια ζώσης συνεντεύξεις, σε 2.000 άτομα από όλη την Ελλάδα, το διάστημα 27/11 με 6/12, δηλαδή κατά τα προεόρτια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Η πρόθεση ψήφου δείχνει τη Νέα Δημοκρατία μπροστά με 20 μονάδες από το δεύτερο κόμμα και ταυτόχρονα τάση παγίωσης του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Άρα, «όσο περνάει ο καιρός του αναλογούν μεγαλύτερες προσδοκίες» επισημαίνει ο Δημήτρης Μαύρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει δυνάμεις προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και άλλα αριστερά κόμματα. «Η εικόνα της αντιπολίτευσης δείχνει ότι νοσεί, με εξαίρεση το ΚΚΕ» αναφέρει ο κ. Μαύρος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα μεταξύ των τριών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί και στην τρίτη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη. «Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έχει περάσει σε φάση ενεργητικής επιλογής», εξηγεί ο κ. Μαύρος. Παρόλα αυτά, ο «κανένας» βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σημειώνει και προσθέτει πως στο μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση καταλληλότητας καθώς είναι δεύτερος σε δημοφιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δείκτες αισιοδοξίας έχουν μια τάση βελτίωσης, παρόλο που τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και η παραίτηση, εξακολουθούν να κυριαρχούν. «Μέσα στην κακή κατάσταση, ακούστηκε ένας χτύπος καρδιάς στον παλμογράφο» λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Στα προβλήματα της χώρας, ο πληθωρισμός / ακρίβεια παραμένει το βασικότερο, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί η υγεία / περίθαλψη. Το 70-80% δυσκολεύεται ή αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί στα έξοδα του νοικοκυριού. Πάντως, καταγράφεται μία τάση σταθεροποίησης στο 8-11% των πολιτών, που λέει ότι δεν χειροτερεύει η οικονομική του κατάσταση.

Στο διεθνή χώρο, ως προς τη διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης, η ροπή στην ελληνική κοινωνία είναι υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ ένα 24% λέει κανένας από τους δύο δεν έχει δίκαιο. Το 35% λέει ότι το Ισραήλ έχει υπερβεί τα όρια της νόμιμης άμυνας στις επιχειρήσεις στη Γάζα και σχεδόν το 80% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη.

Στα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι συνυπάρχουν στην ελληνική κοινωνία δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Το 46,1% λέει ότι δεν είναι δυνατή η συνεννόηση με την Τουρκία, ενώ το 48,1% ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα minimum συνεννόησης.

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι «κυβέρνηση έχουμε, αντιπολίτευση ψάχνουμε να φτιάξουμε».

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Δημήτρη Μαύρο: