ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι θαλασσινοί μεζέδες που θα μετατρέψουν τη συνάντηση για τσίπουρο σε μία γαστρονομική εμπειρία

Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection
Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection

H ανάμνηση της οικογένειάς μου να κάθεται σε ένα τραπέζι γεμάτο μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο Θεσσαλίας, είτε ήταν χειμώνας, είτε καλοκαίρι, είναι βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς στα μέρη από τα οποία κατάγομαι, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι παντός καιρού και ενδείκνυται για κάθε περίσταση.

Είτε το πίνουμε με γλυκάνισο, είτε χωρίς, είτε συνοδεύεται με θαλασσινούς μεζέδες, είτε με κρεατικά, το σίγουρο είναι, πως η κατανάλωσή του μας κάνει, έστω και για λίγη ώρα, να αφήνουμε στην άκρη το στρες της σύγχρονης καθημερινότητας και μας «ταξιδεύει» πίσω στον χρόνο, τότε που οι στιγμές μας ήταν λίγο πιο αυθεντικές και σίγουρα περισσότερο απλές. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα, αφήνεται υπομονετικά να ξαποστάσει για ένα διάστημα, προκειμένου να βρει την αρωματική και γευστική του αρμονία.

Αυτήν ακριβώς την αρμονία μπορεί να μας «μεταφέρει» -κατά κάποιον τρόπο- και η κατανάλωσή του και αν υπάρχει κάτι που έχω συνειδητοποιήσει τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι ότι οι γαστρονομικές συναντήσεις για τσίπουρο στις ψαροταβέρνες της Αθήνας, αποτελούν αναμφίβολα μία «ιεροτελεστία».

Η συνήθεια που δίνει γεύση στις Τρίτες μας

Την περασμένη Τρίτη μετά το γραφείο, λοιπόν, είχα προγραμματίσει με τη συνάδελφό μου την καθιερωμένη μας έξοδο για τσίπουρο, μεζέδες και ατελείωτες συζητήσεις. Και όπως κάθε φορά, έτσι και αυτή, το ραντεβού μας δόθηκε στο Ψάριστον. Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο αγαπημένο μας εστιατόριο όμως, εκτός από θαλασσινούς μεζέδες, ελληνική μουσική και το αγαπημένο μας τσίπουρο Θεσσαλίας, είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον σεφ του Ψάριστον, Βασίλη Ακρίβο, ο οποίος μας αποκάλυψε κάποια από τα «μυστικά» των συνταγών του και μας έδωσε συμβουλές, που μπορούν να μετατρέψουν τη συνάντηση για τσίπουρο σε μία γαστρονομική εμπειρία.

Καθώς, λοιπόν, το τραπέζι μας άρχισε να γεμίζει με πιάτα και ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες, όπως χέλι με χαβιάρι, γυαλιστερές, σπαράγγια με αντζούγιες και γαρίδες, αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα και εγώ κάποια στιγμή, να διοργανώσω μία σπιτική συγκέντρωση με ένα μενού που θα βασίζεται σε εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες και θα συνοδεύεται από το πιο αρωματικό απόσταγμα, δηλαδή το Τσίπουρο Καλαϊτζή. Άλλωστε, αυτή ήταν και η πρόταση του σεφ για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες μας και το γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό, αν αναλογιστούμε ότι το συγκεκριμένο τσίπουρο παρασκευάζεται από στέμφυλα εξαιρετικών αρωματικών ελληνικών ποικιλιών από τη θεσσαλική γη. Έτσι, άδραξα την ευκαιρία και κατευθύνθηκα προς την κουζίνα, τόσο για να συγχαρώ τον σεφ, όσο και για να του κάνω μερικές ερωτήσεις, σχετικά με τα πιάτα που μόλις είχαμε δοκιμάσει.

Γευστικές συμβουλές για να απολαύσουμε το πιο αυθεντικό απόσταγμα

Αφού συνομίλησα με τον σεφ Βασίλη Ακρίβο και μου έδωσε μερικά βασικά tips για τα πιάτα του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μοναδικότητα του τσίπουρου που μας πρότεινε, το οποίο αποτελεί την ιδανική επιλογή για τέτοιου είδους τραπέζια. Άλλωστε, τι άλλο χρειάζεται κάποιος για μία αξέχαστη ημέρα, πέρα από τους αγαπημένους του ανθρώπους και εκλεκτές γεύσεις στο τραπέζι;

«Το τσίπουρο θέλει ένα κρύο πιάτο για να συνδυαστεί καλύτερα και να αναδείξει τα αρώματά του. Ένας απίστευτος συνδυασμός είναι το τσίπουρο με τους ψαρομεζέδες. Στους πιο πολλούς ψαρομεζέδες είναι το αλάτι που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, γιατί δίνει τη δίψα που θέλεις για να πιεις το τσίπουρό σου. Θέλει κάτι αλμυρό, λιπαρό και κρύο. Μπορεί να συνδυαστεί με το οτιδήποτε, αρκεί να έχει αυτά τα τρία βασικά συστατικά», υπογράμμισε ο σεφ, συνεχίζοντας να κόβει τα υλικά του.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να φύγω από την κουζίνα του Ψάριστον, χωρίς να ρωτήσω τον σεφ για το πώς θα μπορούσα να αποδώσω και εγώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την αγαπημένη μου συνταγή από όσες δοκίμασα σε εκείνη τη συνάντηση, τη συνταγή για χέλι με χαβιάρι. Και η συμβουλή που μου έδωσε ο σεφ, δηλαδή το ότι το μόνο που χρειάζεται το χέλι όταν είναι έτοιμο και καπνισμένο, είναι ένα ζέσταμα για να βγάλει το λίπος του, έκανε τη διαφορά και στο δικό μου σπιτικό τραπέζι για τσίπουρο και θαλασσινούς μεζέδες.

Δεν μπορώ να «κρύψω» ότι η συγκεκριμένη κουβέντα με τον σεφ του Ψάριστον, μας άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη για προπόσεις, γέλια και το αγαπημένο μου απόσταγμα, δηλαδή εκείνο που φτιάχνεται μόνο με τις πιο αγνές πρώτες ύλες και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο αρωματικό τσίπουρο, που διατηρεί τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού, μέσα από ένα μαλακό, φινετσάτο, αυθεντικό και καθαρό αποτέλεσμα, ακριβώς όπως θέλουμε να είναι και οι στιγμές μας.

Η φωτογράφιση έγινε στην ψαροταβέρνα «Ψάριστον» στην οδό Καλαβρύτων 16, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής