ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτακτική η διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών

Επιτακτική η διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών

Πιο επιτακτική από ποτέ γίνεται η ανάγκη για διαφάνεια και αξιοπιστία στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, αφού οι επενδυτές πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης «Financial Reporting Conference» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την ΕΥ.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να δουλέψουν, από κοινού, οι φορείς θέσπισης των προτύπων, οι επόπτες, οι εκδότες που ετοιμάζουν οικονομικές καταστάσεις και οι ελεγκτές, αλλά ακόμη και οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων.

Εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥ στον τομέα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, παρουσίασαν τα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους στη διεθνή χρηματοοικονομική πληροφόρηση: όπως η αναζήτηση για συγκρισιμότητα και για ένα ενιαίο σύνολο γενικώς αποδεκτών λογιστικών αρχών, οι προσπάθειες για σύγκλιση ΔΠΧΑ και US GAAP, το θέμα της αποδοτικότητας των οικονομικών καταστάσεων.

Επίσης, αναπτύχθηκαν οι αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αμερική και οι προτεραιότητες των ρυθμιστικών αρχών τη χρονιά που πέρασε (enforcement activities).

Τέλος δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη των προκλήσεων από τη μελλοντική εφαρμογή των νέων προτύπων (αναγνώριση εσόδων, χρηματοοικονομικά μέσα και μισθώσεις) και των ενεργειών που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες σχετικά με αυτές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση (ΔΠΧΑ, US GAAP), συμπεριλαμβανομένων οικονομικών διευθυντών, εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών, και χρήστες οικονομικών καταστάσεων.

Σχετικές ειδήσεις