ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατεβάζει διακόπτες η ΔΕΗ - Αντιδράσεις για το Μνημονιακό Σχέδιο

Κατεβάζει διακόπτες η ΔΕΗ - Αντιδράσεις για το Μνημονιακό Σχέδιο

Μεγάλη σύγκρουση μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης έρχεται στη ΔΕΗ με αφορμή την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας τη Δευτέρα, αλλά με κύρια αιτία το γεγονός ότι θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ

Το βέβαιο είναι ότι έρχονται αλλαγές στη ΔΕΗ, που θα επηρεάσουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων αλλά και τη συνολικότερη νοοτροπία, γεγονός που σε συνδυασμό με το άνοιγμα των εργασιακών από το φθινόπωρο, εύκολα μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ενα πρώτο δείγμα είναι οι αντιδράσεις που προγραμματίζει η ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΕΝΟΠ έχει ήδη εξαγγείλει τρίωρη παναττική στάση εργασίας για τη Δευτέρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ, όποια μορφή και αν πάρει, είναι λεηλασία του δημοσίου πλούτου.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, θέλοντας να περάσει εν κρυπτώ, όσα της επιβάλλουν οι δανειστές και οι δήθεν αλληλέγγυοι εταίροι μας».

Πράγματι, ενώ μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των εργαζομένων αφορούσαν κυρίως την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση ποσοστού του, η δρομολογούμενη από το φθινόπωρο μεταβίβαση του 34% της ΔΕΗ στο υπερ-Ταμείο, και συγκεκριμένα στη νέα του θυγατρική, την επονομαζόμενη "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών" (ΕΔΗΣ), έχει προκαλέσει την οργή τους. Στην ΕΔΗΣ θα μεταβιβαστεί και το 51% που θα ελέγχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, μετά την απόσχισή και την πώληση (εφόσον επιτευχθεί) του 20% ή 24%.

Η έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη ΔΕΗ προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του τεχνικού μνημονίου που αποκαλύπτει τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για την εκθεμελίωση του Ομίλου ΔΕΗ. Ουσιαστικά, οι δανειστές απαιτούν και η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ από την πίσω πόρτα.

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν την κατάληξη σε συμφωνία για την αξιολόγηση η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ενέργειας διαβεβαίωνε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί άλλη εταιρεία ενέργειας. Και σήμερα διαπιστώνεται ότι το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ θα θα μεταφερθεί στο νέο υπερ-Ταμείο (αποκρατικοποιήσεων), ποσοστών της ΔΕΗ όπως και το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υπενθυμίζει ότι πρόκειται για απόπειρα ιδιωτικοποίησης και προσπάθεια παραπλάνησης, το οποίο είχε επισημάνει στα τέλη Μαΐου όταν η κυβερνητική πλειοψηφία νομοθετούσε στη Βουλή, και σημειώνει στη χθεσινή ανακοίνωσή της «τελικά, αποδεικνύεται από το κείμενο του Τεχνικού Μνημονίου ότι προσπαθούν να κοροϊδέψουν όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων (πίνακας 12) που οδηγούνται στο υπερ-Ταμείο αλλά και τους πολίτες της χώρας που άλλα περίμεναν από την κυβέρνηση της αριστεράς».

Τότε, στις 26/5/2016 η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δήλωνε: «Σχετικά με το ζήτημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως εμφανίζεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες , είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλαπλές ...αναγνώσεις στην κυβέρνηση. Εάν δεν έχουν πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουν περαιτέρω τη ΔΕΗ ποιος είναι ο λόγος που υπεγράφη το χθεσινό ΦΕΚ; Δεν είναι δυνατόν να δηλώνει ο υπουργός κ. Σταθάκης ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ όταν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ο ίδιος υπέγραφε το σχετικό ΦΕΚ. Τελικά ποιόν κοροϊδεύουν; Τους δανειστές ή μήπως είναι μέρος ενός σχεδίου για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα; Αν είναι το πρώτο ευχόμαστε να πετυχει το στόχο, εάν είναι το δεύτερο , τότε θα αποτελεί προσωπική ήττα του υπουργού ΠΕΝ αλλά και του πρωθυπουργού».

Το Μνημονιακό Σχέδιο για τη ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι παρά τις αντίθετες κυβερνητικές εξαγγελίες και υπουργικές διαβεβαιώσεις προχωρά κανονικά το μνημονιακό σχέδιο που οδηγεί στην ΔΕΗ της επόμενης ημέρας και βέβαια με την έγκριση της κυβέρνησης. Το ΚΥΣΟΙΠ είναι που ενέκρινε το Μάιο να περιληφθεί το 17% της ΔΕΗ στις υπό αποκρατικοποίηση αξίες του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και κυβετνητική πρόταση είναι η απόσχιση και ιδωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ , όπως και η τελική συμφωνία για τη μεταφορά στο υπερ-Ταμείο, των ποσοστών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ που θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Με τη μεταφορά τους στην ΕΔΗΣ θα αλλάξουν πολλά για τις ΔΕΚΟ. Προτεραιότητα θα είναι η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, η επαγγελματική διαχείριση με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές του ΟΟΣΑ, η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και η αύξηση της αξίας τους. Η διοίκηση της ΕΔΗΣ , όπως και των άλλων θυγατρικών του Ταμείου, θα οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου, το οποίο με τη σειρά του θα οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου, όταν και όποτε αυτά στελεχωθούν, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Οι νέες αυτές διοικήσεις θα ορίζουν τη μοίρα της ΔΕΗ και των υπολοίπων ΔΕΚΟ και βέβαια και των εργαζομένων τους. Αν η διοίκηση της ΔΕΗ είχε μέχρι σήμερα πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Ενέργειας, και υπαγόταν στον υπουργό Οικονομικών, πλέον άλλα θα είναι τα πρόσωπα που θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές και θα υλοποιούν το σχέδιό τους..

Αυτοί θα λαμβάνουν τις αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική, τις δραστηριότητες, την από εδώ και πέρα πορεία των ΔΕΚΟ που ανήκουν στην ομπρέλα τους, επομένως και της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας θα πρέπει να προσαρμόζεται στις αποφάσεις αυτές, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα εργασιακά.

Σχετικές ειδήσεις