ΝΑΥΤΙΛΙΑ

«Ο Οίκος Ναύτου πρέπει να αποτελεί αυτόνομο Ταμείο Υγείας»

«Ο Οίκος Ναύτου πρέπει να αποτελεί αυτόνομο Ταμείο Υγείας»

Πάντα είχαμε την άποψη ότι ο Οίκος Ναύτου πρέπει να αποτελεί αυτόνομο Ταμείο Υγείας γιατί ο χώρος των ναυτικών έχει ιδιαίτερα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που πρέπει να προστατευθούν.


Το Νοέμβριο του 2010 όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ μετά από παρεμβάσεις μας κατά την συζήτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ο Οίκος Ναύτου εξαιρέθηκε και έμεινε αυτόνομο Ταμείο Υγείας.

Η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Απριλίου 2012 και η συγκεκριμένη διατύπωση της ανάλογης διάταξης στον Εφαρμοστικό Νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που πέρασε στη Βουλή την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και ανασφάλεια στους ναυτικούς και το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Οργανισμού.

Ο Οίκος Ναύτου δεν είναι ένα απλό Ταμείο Υγείας και δεν προσφέρει μόνο υγειονομική περίθαλψη στους ναυτικούς και τις οικογένειες τους. Ο Οίκος Ναύτου έχει στην κατοχή του μεγάλη ακίνητη περιουσία, παιδικές κατασκηνώσεις, δίνει επιδόματα ανεργίας και προνοιακά επιδόματα στους ναυτικούς τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχθούν. Τέτοιου είδους επιδόματα είναι:

• Επιδόματα Χρονίως Πασχόντων (επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, οίκοι νοσηλείας, ενδιαίτησης)
• Επίδομα μητρότητας (αφορά εργαζόμενες μητέρες ναυτικοί)
• Επίδομα Χανσενικών
• Επίδομα τακτικής ανεργίας
• Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Ανέργων Ναυτικών Χριστούγεννα- Πάσχα

Παράλληλα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων (ιατρών υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού) για την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Με επιστολή μας 4 βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά (Καρύδης Δ, Νιώτης Γ, Λιντζέρης Δ, Διαμαντίδης Γ.) ζητήσαμε από τους αρμόδιους Υπουργούς, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας να φέρουν διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει πλήρως τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος απάντησε με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρει τροπολογία στη Βουλή που θα διασφαλίζει το προσωπικό.

Με το δεδομένο λοιπόν της νέας νομοθετικής ρύθμισης, η διατήρηση της αυτονομίας του Οίκου Ναύτου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, όπως θα γίνει και για το ΝΑΤ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, αποτελούν ενδεδειγμένες λύσεις που θα προσφέρουν σημαντικά στον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά ταυτόχρονα κατοχυρώνουν την ιδιαίτερη αποστολή του Οίκου Ναύτου.

Δώσαμε μάχη στη Βουλή με παραστάσεις προς τον Υπουργό Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση και δυστυχώς δεν εισακούσθηκαμε.

Η Ν.Δ όμως δεν μπορεί να παραπλανεί και να κοροϊδεύει τους ναυτικούς και τους εργαζόμενους για την στάση της. Τόσο ο υπεύθυνος Ναυτιλίας της όσο και ο αρμόδιος εισηγητής της δεν είπαν κουβέντα για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Ως κόμμα συμφώνησε πλήρως στις διατάξεις της δανειακής σύμβασης και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Ας σταματήσουν λοιπόν να κάνουν εκ των υστέρων τους ήρωες σε μια μάχη που δεν έδωσαν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ λειτουργεί με τη λογική «παλιά μου τέχνη κόσκινο», συμπεριφέρεται ισοπεδωτικά, τυχοδιωκτικά και ακραία. Mε αφορμή το θέμα του Οίκου Ναύτου στο οποίο έγιναν άστοχες κινήσεις , επαναφέρει στο τραπέζι όλα τα προβλήματα των ναυτικών και επιβάλλει μέσω της ΠΝΟ απεργιακές κινητοποιήσεις που επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στους αγρότες των νησιών (ιδιαίτερα της Κρήτης), στον τουρισμό και δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στους νησιώτες μας με τον αποκλεισμό των νησιών.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα προβλήματα, γι’ αυτό χρειάζεται από όλους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Περιθώρια διαλόγου υπάρχουν, αρκεί όλοι να θέλουν να συζητήσουν ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί σε εκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλισθεί:

• Η παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους Ναυτικούς, ανεξάρτητα αν ο έλεγχος των δαπανών γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ.
• Να δίνονται τα προνοιακά επιδόματα στους Ναυτικούς με την διατήρηση του Οίκου Ναύτου , πράγμα που δεν θα πλήξει τα περιουσιακά του στοιχεία.
• Η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας όλου του προσωπικού (Ιατρικού, Υγειονομικού και Διοικητικού).
• Η αυτόνομη λειτουργία των Φορέων που παρέχουν οικογενειακά επιδόματα και στέγαση στους άνεργους Ναυτικούς, όπως ο ΕΛΟΕΝ και η Εστία Ναυτικών.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν τάχιστα για να σταματήσει η κοινωνία να σπαράσσεται και κυρίως για να πάψουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να οδηγούν στα άκρα τις αντοχές των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας.

Η νέα Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου πρέπει να βρει τις λύσεις που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και της κοινωνικής έντασης.