ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αίτημα Βαρβιτσιώτη η ΕΕ να συντηρήσει τα μέσα του Λιμενικού

Αίτημα Βαρβιτσιώτη η ΕΕ να συντηρήσει τα μέσα του Λιμενικού

Αίτημα, το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση και την επισκευή των μέσων του Λιμενικού Σώματος, καθώς η Ελλάδα έχει επωμιστεί το βάρος φύλαξης και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης των νοτιοανατολικών συνόρων ολόκληρης της Ευρώπης, απηύθυνε προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Στίβεν Χάμοντ (Stephen Hammond), ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός που βρίσκεται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Ναυτιλιακής Εβδομάδας (London International Shipping Week), ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης και για την πρωτοβουλία του υπουργείου σχετικά με την ενεργειακή μετατροπή ορισμένων πλοίων της ακτοπλοΐας, ώστε αυτά να μπορούν στο μέλλον να μετακινούνται με LNG.

Σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο καύσιμο υπάρχει χρηματοδοτικό πλαίσιο από την ΕΕ και τόνισε με το LNG θα απεξαρτηθεί το πλοίο από το πετρέλαιο και τις διαρκείς διακυμάνσεις στην τιμή. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα και με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Κότζι Σεκιμίζου (Koji Sekimizu), με τον οποίο συζήτησε τα θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, το φαινόμενο της πειρατείας καθώς και εκείνο της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο υπουργός τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει σήμερα η ελληνική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού την περαιτέρω αξιοποίηση των Ελλήνων στην οργανωτική λειτουργία του IMO. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα μεταβεί αύριο στη Χίο προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της 5ης Συνόδου του Φόρουμ των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών Σένγκεν (European Coast Guard Functions Forum-ECGFF), που πραγματοποιείται στη νησί από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2009 στη Βαρσοβία, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ακτοφυλακών και των ναυτιλιακών διοικήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών Σένγκεν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι σύγχρονες διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές προκλήσεις στη θάλασσα. Κατά την 4η Ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών των Ακτοφυλακών στο Δουβλίνο (20-22 Αυγούστου 2012) αποφασίστηκε, ομόφωνα, η ανάθεση της προεδρίας του Φόρουμ στη χώρα μας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για το χρονικό διάστημα 2012-2013.

Η χρηματοδότηση της Συνόδου γίνεται από τη «FRONTEX» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το «Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης - Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» θα συμβάλει επίσης στη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων και των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών του ECGFF και θα παραχωρήσει τους χώρους του Ιδρύματος για ορισμένες από τις εκδηλώσεις της Συνόδου.