ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΕΝΕΝ: Ξεδιάντροπες οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εφοπλιστών

ΠΕΝΕΝ: Ξεδιάντροπες οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εφοπλιστών

Με μια μακροσκελή δήλωση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού στηλιτεύει την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών, κατά την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε την παράταση της συμφωνίας για την περίφημη οικειοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών στη φορολογία.

ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Όπως τονίζει ο κ. Νταλακογιώργος αναφέρθηκε και στις υπόγειες σχέσης κυβέρνησης – τραπεζιτών και εφοπλιστών για τα περίφημα ναυτιλικακά ομόλογα.

Όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, πίσω από αυτή την ιστορία κρύβεται ο πόθος του εφοπλιστικού λόμπι να λάβει κρατικές εγγυήσεις για αυτά τα ομόλογα σε μια περίοδο που η χώρα έχει επί της ουσίας πτωχεύσει.

Διαβάστε ΕΔΩ για τα «φέσια» εκατομμυρίων από τους εφοπλιστές στα ταμεία των ναυτεργατών

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Νταλακογιώργου:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο της Ναυτιλίας βρίσκεται στο επίκεντρο σχετικών συζητήσεων και συναντήσεων (κυβέρνησης – ΥΕΝ – τραπεζίτες και εφοπλιστές) η έκδοση ναυτιλιακών ομολόγων.

Το πρωτοφανές και απίστευτο είναι ότι η πρωτοβουλία φαίνεται να έχει αναληφθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον αρμόδιο Υπουργό Ε.Ν.

Η ενεργός ανάμειξη της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού σε ένα θέμα το οποίο αφορά την επιχειρηματική δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου δείχνει την πλήρη συμπόρευση και ταύτιση της κυβέρνησης με τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις τις οποίες η κυβέρνηση στηρίζει αναφανδόν σε όλες τις πτυχές.

Σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συντρίψει τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έχει επιβάλει μια ασύλληπτη φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια αυτή στιγμή παίρνει πρωτοβουλίες με τις οποίες δίνει ρεσιτάλ υποτακτικότητας στο κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι πιστός υπηρέτης στην πολιτική της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών του.

Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθίσταται σαφές ότι επιχειρεί να τους διευκολύνει να βρουν «φθηνό χρήμα» για τις ιδιωτικές τους μπίζνες ενώ ταυτόχρονα προστατεύει εντός και εκτός Ελλάδας (βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση) την ασύδοτη και προκλητική φοροασυλία τους.

Στο πλαίσιο αυτής της υποταγής ο Υπουργός Ε.Ν πραγματοποιεί συσκέψεις (και τις πολύδιαφημίζει) και συναντήσεις υπηρεσιακών κυβερνητικών παραγόντων, μεγαλοεφοπλιστών και τραπεζιτών έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έκδοση ναυτιλιακών ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα κρισιακά φαινόμενα που εμφανίζονται στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία έχουν οδηγήσει σε πτώση της ναυλαγοράς σε ορισμένους τύπους πλοίων, γεγονός που καθιστά το διεθνές τραπεζικό σύστημα εξαιρετικά διστακτικό στο να χρηματοδοτήσουν εφοπλιστικά κεφάλαια στην Ναυτιλία (ή το κάνουν ακριβά). Άλλωστε είναι γνωστές και μια σειρά χρεοκοπίες Ναυτιλιακών εταιριών (HANGIN κ.λπ).

Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο και κυρίως αυτοί που είναι στην κορυφή της Ναυτιλιακής πυραμίδας και είναι γνωστές οι σχέσεις και οι προσβάσεις τους στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο δεν λένε όχι στο «φθηνό χρήμα» αλλά αντίθετα όπως προκύπτει στηρίζουν και ενθαρρύνουν την κυβερνητική πρωτοβουλία να τους δοθεί, από την κατά τα άλλα αιμορραγούσα από την κρίση και τα μνημόνια ελληνική οικονομία.

Διαβάστε εδώ πώς οι εφοπλιστές ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Σόιμπλε

Σε μια χρονική περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών στενάζουν από χρέη, το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την συνδρομή της κυβέρνησης θέλει να βάλει χέρι στα λίγα δανειακά διαθέσιμα της οικονομίας!!

Και στην κατεύθυνση αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προστρέχει να τους υπηρετήσει διαγκωνιζόμενη με την Ν.Δ και επιδεικνύοντας την πιο δουλική συμπεριφορά!!!

Τίθεται αντικειμενικά το ερώτημα τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Ε.Ν με τις ιδιωτικές επιχειρηματικές μπίζνες του εφοπλισμού;

Γιατί επιδεικνύει μια τέτοια δουλοπρεπή στάση απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο την στιγμή που ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στενάζουν από την ασκούμενη αντιλαϊκή και μνημονιακή πολιτική και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περί άλλων τυρβάζουν;

Οι Ναυτιλιακές εφοπλιστικές εταιρίες δεν μπορούν μόνες τους να διαχειριστούν τα συμφέροντα και τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις;

Πώς η κυβέρνηση πρωτοστατεί υπέρ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί τσακίζουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των Ναυτεργατών και παράλληλα θεωρούν τα αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου και της ΠΕΝΕΝ (όπως π.χ την επαναφορά της επάνδρωσης στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με βάση το Π.Δ 177/74) ως παρωχημένα και αναχρονιστικά;

Και επειδή πίσω από τον καπνό υπάρχει συνήθως φωτιά, μήπως αυτή η άθλια κυβερνητική πρωτοβουλία υποκρύπτει σκοπιμότητα να φορτωθούν νέα βάρη στον ελληνικό λαό;

Μήπως πίσω από τα σχεδιαζόμενα Ναυτιλιακά ομόλογα κρύβονται νέες φοροαπαλλαγές που θα κληθούν να τις πληρώσουν οι έλληνες πολίτες;

Ή μήπως ακόμη χειρότερα κρύβονται σχεδιασμοί για παροχή δημόσιων εγγυήσεων στα Ναυτιλιακά ομόλογα;
Η χώρα και ο λαός μας έχει χρυσοπληρώσει το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο είναι εντελώς ξεκομμένο από την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία και συνεχώς προβάλει νέες αξιώσεις!

Όχι μόνο δεν πρέπει να δοθεί καμιά νέα χαριστική διευκόλυνση αλλά αντίθετα πρέπει να ξηλωθούν και να καταργηθούν όλα τα προνόμιά τους όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα και θεσπισμένα στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση και με αυτήν την νέα πρωτοβουλία της δείχνει ότι είναι πιστός υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών. Αυτήν την πολιτική αντιμάχεται η ΠΕΝΕΝ και θα συνεχίσει ασυμβίβαστα τον αγώνα της για την ανατροπή της. Για μια Ναυτιλία που θα υπηρετεί τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα!!».