ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΕΝΕΝ: «Φέσια» εκατομμυρίων από τους εφοπλιστές στα ταμεία των ναυτεργατών

ΠΕΝΕΝ: «Φέσια» εκατομμυρίων από τους εφοπλιστές στα ταμεία των ναυτεργατών

Η υπόθεση βγάζει «μάτι», αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μοιάζει διατεθειμένη να πράξει το παραμικρό: Μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές χρωστάνε εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια περίπου 100 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία των Ναυτεργατών όλα τα τελευταία χρόνια (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – ΤΠΕΝ – ΚΕΑΝ – ΚΑΕΟ).

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΚΑΛΑ… ΚΡΑΤΕΙ: ΧΡΩΣΤΑΝΕ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ!

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογεώργος, τα «φέσια» των εφοπλιστών κατανέμονται ως εξής:

- 36.011.739 ευρώ από τα πλοία εσωτερικού

- 17.000.640 ευρώ από κρουαζιερόπλοια

- 48.151.651 ευρώ από το κεφάλαιο ασφάλισης επιβατών.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνει τα 98 εκατ. ευρώ, και όπως επισημαίνει ο κ. Νταλακογεώργος, «ορισμένες από τις προαναφερθείσες οφειλές χρονολογούνται από το 1996, δηλαδή πάνω από μία εικοσαετία!»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, αποτελεί η περίπτωση του ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων) στο οποίο οι εφοπλιστές αυτοί μέσω των εισιτηρίων εισέπρατταν και παρακρατούσαν το σχετικό τέλος και στην συνέχεια, αντί να το αποδώσουν στο Ταμείο, πήγαινε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Υπογραμμίζει ο κ. Νταλακογεώργος: «Βασικοί οφειλέτες που καταχράστηκαν τις εισφορές Ναυτεργατών και επιβατών είναι οι εταιρίες G.A. FERRIES, ΔΑΝΕ, ΝΕΛ, ΒΕΝΤΟΥΡΗ, ΜΟΙΡΑ και πολλές άλλες μικρότερες ναυτιλιακές εταιρίες της Ακτοπλοΐας. Από τον χώρο της κρουαζιέρας η βασική εταιρεία με την οποία υπάρχει δικαστική διαμάχη για το ποσόν των 13 εκατ. ευρώ είναι η εταιρεία του Κύπριου εφοπλιστή Κ. Λουίζου».

Ωστόσο, οι πραγματικές οφειλές των εφοπλιστών ανέρχονται σε ακόμη μεγαλύτερο ποσόν από το παραπάνω αναγραφόμενο αφού ορισμένοι από αυτούς έχουν προσέλθει και έχουν κάνει σχετικό διακανονισμό (ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις) για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Χρέη γραμμένα στο… χιόνι!

Η υπόθεση, όμως, έχει και συνέχεια...

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών που φέρονται να χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των Ναυτεργατών, περιλαμβάνονται εταιρίες οι οποίες φέρονται να έχουν πτωχεύσει εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, «οι πραγματικοί πλοιοκτήτες αυτών των εταιριών, εκμεταλλευόμενοι τα κενά του νόμου αλλά και το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των ταμείων έχουν καθυστερήσει δραματικά (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – ΚΑΑΝ – ΚΑΕΟ 2002, Ταμεία Πρόνοιας 1993-1994) - μάλιστα την περίοδο της δεκαετίας του 1990 και νομοθετικά είχε εξαιρεθεί το ΝΑΤ από την κατάρτιση των ισολογισμών με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της καθυστέρησης της εκκαθάρισης των ναυλολογίων, γεγονός που διευκόλυνε τα μέγιστα να υπάρχει αδιαφάνεια και το εφοπλιστικό πάρτι καλά να κρατεί, όχι μόνο δεν έχουν πτωχεύσει, αλλά ορισμένοι από αυτούς διάγουν πλουσιοπάροχη και χλιδάτη ζωή στην Ελβετία στην υγεία των κορόιδων των Ναυτεργατών και των Ελλήνων φορολογούμενων».

Όπως καταγγέλλουν, οι εργαζόμενοι, στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι εφοπλιστές αυτοί είχαν βάλει «αχυράνθρωπους» ως νόμιμους εκπρόσωπους των εταιρειών και των πλοίων τους οι οποίοι προφανώς λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα των εφοπλιστών εκείνων.

Στο μεταξύ είχαν ταυτόχρονα φροντίσει να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τρίτα (συγγενικά) πρόσωπα ή και σε offshore εταιρίες ή τα είχαν επενδύσει σε ακίνητα εκτός Ελλάδας τα οποία προφανώς το ασφαλιστικό μας ταμείο ουδέποτε πρόκειται να ανακαλύψει προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ζημιές που υπέστη από την τυχοδιωκτική πρακτική των συγκεκριμένων εφοπλιστών.

Κρίσιμα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου κάνει το κορόιδο, παρά το γεγονός ότι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε σαφής αναφορά στον πόλεμο για την εξάλειψη της διαφθοράς και της εισφοροδιαφυγής.

Συνεπώς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, εύλογα τίθενται δύο κύρια και κρίσιμα ερωτήματα:

- Πώς είναι δυνατόν να μην κινείται η ποινική διαδικασία σε βάρος των εφοπλιστών, όταν αποδεδειγμένα πτώχευσαν τις εταιρείες τους αλλά οι ίδιοι έχουν αποκτήσει από τα κλεμμένα πακτωλό εκατομμυρίων για να κάνουν χλιδάτο βίο στην Ελβετία;

- Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αδυσώπητο και ανελέητο φοροκυνηγητό ενάντια στον απλό εργαζόμενο και συνταξιούχο ενώ αντίθετα να επιτρέπεται και να νομιμοποιείται η εισφοροκλοπή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του παρασιτικού αυτού επιχειρηματικού εφοπλιστικού κεφαλαίου;

Επιτέλους, πότε θα εκλείψει αυτή η υποκρισία και αυτό το «όργιο» διαφθοράς; Πότε θα μπει πέρα και πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας;

Σχετικές ειδήσεις