ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις: «Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσετε τις οφειλές σας»

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις: «Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσετε τις οφειλές σας»
Pixabay

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στη πλατφόρμα για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο - Δείτε τους λόγους που κάποιος πρέπει να αξιοποιήσει την εν λόγω ρύθμιση.

Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας, δηλαδή, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.

«Οι λόγοι που κάποιος θα έπρεπε να αξιοποιήσει την εν λόγω ρύθμιση είναι πολλοί και εκτός από τους προφανείς (ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων με όλα τα ευεργετήματα που αυτή παρέχει) υπάρχουν και άλλοι που έχουν να κάνουν με τη χρονική συγκυρία και το κατά πόσον θα δοθεί ξανά στο μέλλον μία αντίστοιχη ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Αυτό που ζητείται επιτακτικά από τις Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι η αυστηροποίηση των ρυθμίσεων, η ενίσχυση της κουλτούρας της συνέπειας των πληρωμών έτσι ώστε «να μην αδικούνται αυτοί που μέχρι σήμερα πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους αλλά και η εφαρμογή ενός πιο σταθερού συστήματος ρυθμίσεων που δεν θα τροποποιείται ούτε θα έχει εμβόλιμα τέτοιου είδους ρυθμίσεις» επισήμανε ο δικηγόρος.

Όσες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα οδηγούνται αναπόφευκτα σε κλείσιμο αφού η βιωσιμότητα τους αποτελεί πλέον το πιο βασικό κριτήριο για την εξυγίανση της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας.

«Αν κάποιος λοιπόν συνυπολογίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος ρύθμισης των υποχρεώσεων αυτών, σε συνδυασμό με τη λήξη του νόμου Κατσέλη ως προς τη δυνατότητα διάσωσης της κύριας κατοικίας για αυτούς που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα αλλά και τη δύσκολη διαδικασία υπαγωγής στη πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος και συμπλήρωσε «Φαίνεται δηλαδή και σε συνδυασμό με τον τρόπο που κινούνται οι Τράπεζες αναφορικά με τις ρυθμίσεις δανείων και την αναγκαστική εκτέλεση που ξεκινά σε βάρος της ακίνητης περιουσίας ορισμένων δανειοληπτών ότι δεν θα υπάρξουν άλλα περιθώρια στο μέλλον διευθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων».

Αναφορικά με τις οφειλές των ιδιωτών οι οποίες είναι σχετικά μικρές (πολλοί οφειλέτες οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 500-1000 ευρώ) ο κ. Αναστασόπουλος είπε «ο τρόπος ρύθμισης τους με τις 120 δόσεις είναι ρεαλιστικός αφού το ύψος της μηνιαίας δόσης αρχίζει από τα 20 ευρώ το δε επιτόκιο επιβάρυνσης είναι 3%» και συνέχισε «βεβαίως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ένα νοικοκυριό έχει ενδεχομένως και άλλες οφειλές και υποχρεώσεις (τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) και αυτό να δυσκολεύει τη συνολική ρύθμισή τους, θα πρέπει λοιπόν να κινηθούν συνδυαστικά και να ρυθμίσουν ξεχωριστά τις υποχρεώσεις τους αξιοποιώντας τη πλατφόρμα για της προστασία της κύριας κατοικίας ή τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός και αν εκκρεμεί αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010)».

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και εκατόν είκοσι (120) δόσεις εφόσον η συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή, δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κλιμακωτά και ανάλογα τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Για επιχειρήσεις με μεγαλύτερες οφειλές προβλέπεται μικρότερος αριθμός δόσεων (έως και εικοσιτέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις και κατ` εξαίρεση έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις).

«Η υπαγωγή λοιπόν στις 120 δόσεις πρακτικά επιτυγχάνει, εκτός από την τακτοποίηση των υποχρεώσεων αυτών με ευνοϊκούς όρους και διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων, (ανάλογα πάντα με τον αριθμό των δόσεων και το ύψος της οφειλής) κυρίως την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν εφεξής χωρίς κατασχεμένους λογαριασμούς» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «τα κίνητρα που δίνονται στους οφειλέτες για την διαγραφή των προσαυξήσεων κινούνται στη λογική της επιβράβευσης όχι μόνο της συνέπειας αλλά και της πρόωρης εξόφλησης αφού αν επιλεγεί μικρότερος αριθμός δόσεων από αυτόν που προτείνεται από τη Φορολογική Διοίκηση ή γίνει κατά διάρκεια της ρύθμισης εφάπαξ εξόφληση κάποιου ποσού, αυξάνεται κλιμακωτά και η διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων».

Περαιτέρω, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Τέλος, κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης, οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου και γνωστοποιείται στον τρίτο « Ποσά απαιτήσεων που γεννώνται μετά την ως άνω γνωστοποίηση, αποδεσμεύονται και αποδίδονται, ενώ ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν από αυτή αποδίδονται στο Δημόσιο» διευκρίνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Οκτωβρίου 2019: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Σε μαύρη λίστα οι κακοί εργοδότες - Τι αλλάζει στα εργασιακά

Σχετικές ειδήσεις