ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κοροναϊός «βύθισε» τη Wall Street: Χάθηκαν 1.910 μονάδες σε δύο μέρες

Ο κοροναϊός «βύθισε» τη Wall Street: Χάθηκαν 1.910 μονάδες σε δύο μέρες
ASSOCIATED PRESS

Με μεγάλη πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε την Τρίτη (25/2) η Wall Street. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε το χειρότερο διήμερο της ιστορίας του, έχοντας χάσει συνολικά 1.910 μονάδες

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού θα εξελιχθεί σε πανδημία και προτιμούν το «καταφύγιο» των ομολόγων, τα επιτόκια των οποίων έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Οι δείκτες

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 27.081,36 μονάδες, μειωμένος κατά 3,15%. Από τις αρχές της εβδομάδας ο δείκτης έχει χάσει σχεδόν 7%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.965,61 μονάδες (-2,77%).

Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση (-3,03%) στις 3.128,21 μονάδες.

Ο Γκρεγκόρι Βολόχιν, της Meeschaert Financial Services, εξήγησε ότι οι παράγοντες της αγοράς έχουν θορυβηθεί από την εξάπλωση του COVID-19, ιδίως στην Ιταλία όπου αργά απόψε οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί 322 κρούσματα. «Τον Αμερικανό επενδυτή δεν τον ανησυχεί σε οικονομικό επίπεδο η Ιταλία αλλά το γεγονός ότι, σιγά-σιγά, πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημείωσε.

Οι προοπτικές μιας γρήγορης ανάκαμψης απομακρύνονται, ενώ ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανακοινώνουν ότι θα περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η αεροπορική εταιρεία United Airlines (-6,5%) έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα ανακοινώσει οικονομικές προβλέψεις για το 2020 επειδή τα πιθανά σενάρια που σχετίζονται με την επιδημία «είναι πάρα πολλά για να καθοριστούν από τώρα» οι οικονομικοί στόχοι της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του αργού.

Οι εκτιμήσεις πληθαίνουν ότι η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο θα πλήξει καίρια την παγκόσμια οικονομία.

Το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,53 δολ. ή 3% διολισθαίνοντας στα 49,90 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 10 Φεβρουαρίου.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο ICE Futures του Λονδίνου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε 1,35 δολ. ή 2,4% στα 54,95 δολ. το βαρέλι.