ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο 48ωρο: Στραμμένη στις αποφάσεις των Ecofin και Eurogroup η προσοχή των αγορών

Κρίσιμο 48ωρο: Στραμμένη στις αποφάσεις των Ecofin και Eurogroup η προσοχή των αγορών

Εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές θα έχουν οι αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα λάβουν το επόμενο 48ωρο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε τηλεδιασκέψεις που θα διεξαχθούν σήμερα στις 4 και αύριο στις 6.30 το απόγευμα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μερικό «πάγωμα» των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τη χρήση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις θεωρούνται βαρόμετρο για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς ερμηνεύονται από τους επενδυτές ως δείκτες για την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση των κρατών μελών της ΕΕ στην επιβίωση του οικοδομήματος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στις 4 σήμερα το απόγευμα το Ecofin θα προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της ΕΕ. Στη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και η ενισχυμένη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τη γενική ρήτρα διαφυγής που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και οι αποφάσεις του Ecofin είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ελλάδα, ακόμη πιο σημαντικές είναι οι αποφάσεις του αυριανού Eurogroup.

Στη τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας που θα διεξαχθεί στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την εμπλοκή του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων. Δίδοντας μια πρόγευση για την ατζέντα του αυριανού συμβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανάφερε πως «το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για να προσθέσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά του κορωνοϊού ως μέρος της συντονισμένης μας απάντησης στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ροή Ειδήσεων