ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αυτοψία» Newsbomb.gr στα πρατήρια: Πώς επηρεάζονται στην Ελλάδα οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

«Αυτοψία» Newsbomb.gr στα πρατήρια: Πώς επηρεάζονται στην Ελλάδα οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

Πρωτοφανείς καταστάσεις διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά πετρελαίου, με την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου (futures) του μηνός Μαΐου να διαμορφώνονται σε αρνητικές τιμές, στα -36 δολάρια.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Τι συμβαίνει με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου; Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr στα βενζινάδικα σήμερα Τρίτη (21/04) μετά το παγκόσμιο σοκ από την πτώση της τιμής του βαρελιού. Γιατί στην χώρα μας δεν θα δούμε ποτέ, πολύ φθηνό πετρέλαιο και βενζίνη;

Η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται γύρω στο 1,345 αναλόγως το βενζινάδικο, από 1,630 που είχε φτάσει μέσα στο μήνα. Χτες η τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Ωστόσο όπως τόνισαν οι βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr, η τιμή αυτή δεν έχει περάσει ακόμα στους καταναλωτές καθώς υπάρχει χαμηλή ζήτηση στην αγορά με αποτέλεσμα έως ότου να χρειαστεί να ξαναγεμίσουν τις αντλίες τους να έχουν περάσει περίπου 20 μέρες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ' ότι είναι σήμερα παρόλο την ιστορική πτώση που καταγράφηκε χθες στη τιμή του.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές η παγκόσμια πτώση στην τιμή του βαρελιού οφείλεται στο συνδυασμό της μεγάλης υποχώρησης στην τιμή του μαύρου χρυσού την οποία έχουν προκαλέσει οι προσδοκίες για σημαντική ύφεση στην παγκόσμια οικονομία (και επομένως χαμηλή ζήτηση πετρελαίου) και ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού στο οποίο παγιδεύτηκαν επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει τα futures Μαΐου με σκοπό να τα πουλήσουν ακριβότερα πριν τη λήξη τους.

Η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και η πτώση των τιμών έχει αυξήσει τα αποθέματα των παραγωγών και το κόστος αποθήκευσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν το πετρέλαιο ακόμα και με αρνητικές τιμές καθώς φοβούνται ότι οι χώροι αποθήκευσης θα εξαντληθούν το Μάιο.

Τα futures Μαΐου, λήγουν σήμερα και οι επενδυτές θα έπρεπε να τα «ξεφορτωθούν» πριν τη λήξη, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (-36 δολάρια, ενώ είχαν γίνει συναλλαγές και σε -40 δολάρια), κάνοντας χειρότερη την πτώση και δημιουργώντας μια εικόνα υπερ-πανικού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι σε μηνιαία βάση και δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να παραλάβει μια ποσότητα πετρελαίου στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.

Στο μεταξύ, το ίδιο το συμβόλαιο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ως χρηματιστηριακό προϊόν.

Οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια Μαΐου, πρέπει να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, διαφορετικά θα πρέπει να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν στο συμβόλαιο, καθώς η εκκαθάριση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γίνεται με φυσικό τρόπο (ο κάτοχος παραλαμβάνει πετρέλαιο και όχι το αντίστοιχο ποσό σε χρήματα).

Επειδή οι επενδυτές που έπαιξαν με τα συμβόλαια αυτά είναι χρηματιστές και, ασφαλώς, δεν είχαν κανένα λόγο να παραλάβουν πετρέλαιο, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια όπως-όπως με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή τους .
Κατά τα άλλα η τιμή του πετρελαίου, ασφαλώς, δεν έχει καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα (δεν πληρώνει κανείς τον αγοραστή πετρελαίου), αυτό αφορά μόνο τα futures του Μαΐου.

Το συμβόλαιο του Ιουνίου, για παράδειγμα είναι στα 21 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαίου, όμως, παραμένουν και δεν μπορούν να αποκλείσουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο τους επόμενους μήνες, επειδή συγκρούονται αντίρροπες δυνάμεις, από τη μια η επερχόμενη ύφεση που ρίχνει τις τιμές και από την άλλη οι συμφωνίες περικοπής της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.

Ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του Μαΐου διαπραγματεύεται με discount -ρεκόρ σε σχέση με το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, το οποίο σημειώνει βουτιά 11,2% στα 22,24 δολ. το βαρέλι. Την ίδια στιγμή το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει βουτιά άνω του 5% στα 26,55 δολ. το βαρέλι. Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Πάντως σε ότι αφορά την χώρα μας, δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες μειώσεις προς τα κάτω, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ υψηλούς φόρους. Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, «ακόμα κι αν το πετρέλαιο διανέμεται δωρεάν, οι φόροι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 0,9 ευρώ ανά λίτρο».
Πρακτικά δηλαδή η τιμή του διυλιστηρίου στην Ελλάδα επηρεάζει το 15-16% της τελικής τιμής και οι φόροι πάνω από το 70% της τελικής τιμής ενώ τα περιθώρια κέρδους (μεταφορές, εταιρειών εμπορίας κλπ) αποτελούν το 13% της τελικής τιμής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα δοθεί 1 δισ. σε 120.000 επιχειρήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα 3.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις