ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 31/3 η υποβολή αιτήσεων στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφόρων

Έως τις 31/3 η υποβολή αιτήσεων στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφόρων
Pixabay

Παρατείνεται ως τις 31 Μαρτίου 2021, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφόρων, η οποία εξέπνεε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Το δε αίτημα θα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών με έργο την εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.

Η επιτροπή λειτουργεί σε τριμελή τμήματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί τα δέκα. Πρόεδροι των τμημάτων ίναι πρώην δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Προέδρου Εφετών. Μέλη των τμημάτων ορίζονται πρώην δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον εφέτη και μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο διάδικος φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

Ωστόσο, η εν λόγω επιτροπή έχει συγκεντρώσει την κριτική των θεσμών. Οι θεσμοί με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας έστειλαν σαφές μήνυμα πως η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τον Ιούλιο του 2021 και να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση στη λειτουργεία της.

Στην έκθεση σημειώνεται πως αν και η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αναμένεται να ελαφρύνει το βάρος που επωμίζονται τα διοικητικά δικαστήρια με τις φορολογικές υποθέσεις, ωστόσο υπογραμμίζεται πως «θα ήταν σημαντικό να μην παραταθεί η εντολή της νέας επιτροπής, καθώς ενδέχεται να διακινδυνεύσει τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος με την υφιστάμενη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία αποτελεί μέρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Πάντως σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε πως «η Επιτροπή αποτελεί μια κορυφαία καινοτομία, αφού συμβάλλει στην ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών και στην αποσυμφόρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων. Κυρίως, όμως, δίνει διέξοδο και διευκολύνει τους πολίτες».