ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας – Τι θα προβλέπει

Επιδότηση δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας – Τι θα προβλέπει
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη διαβεβαίωση πως βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ξεκαθάρισε πως η  ανάγκη ταχείας και μεγάλης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εντός των επόμενων ετών, αποτελεί για την Κυβέρνηση, και για την οικονομία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σταϊκούρας παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του «Ηρακλή», του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, αλλά και για τα δάνεια που είναι σε αναστολή καταβολής δόσεων.

-Για τον «Ηρακλή» είπε πως την επιτυχία του την αναγνωρίζουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, εντός και εκτός Ελλάδας και εκτίμησε πως θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μείωση «κόκκινων» δανείων περίπου 32 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% του συνόλου κατά τη ολοκλήρωση των συναλλαγών.

-Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ σημείωσε πως το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ και πως ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

-Για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ο υπουργός είπε πως, έχουν χορηγηθεί 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 5,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Επίσης, έχουν επιδοτηθεί τόκοι ύψους 312 εκατ. ευρώ σε 23.000 επιχειρήσεις και 54.686 δάνεια αυτών.

-Για τα δάνεια που τελούν σε αναστολής πληρωμής δόσεων ανέφερε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δόθηκε η δυνατότητα «μορατόριουμ» σε 406.362 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Επίσης, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε παράλληλά σε πέντε παρεμβάσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δάνειων και βελτίωσης της θέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτές έχουν να κάνουν με τα εξής:

  • Την παράταση και επέκταση του σχήματος του «Ηρακλή». Όπως τόνισε, σε μία τέτοια πρωτοβουλία και προοπτική διάκεινται θετικά όλες οι ελληνικές τράπεζες. Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Αξιολογείται η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς – μέχρι σήμερα – να την έχει ολοκληρώσει.
  • Δρομολογείται η σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως είπε, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται, σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα οκτώ μηνών προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Με το νέο πρόγραμμα θα παρέχεται πιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης, ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η δε επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.
  • Θα ενισχυθεί η τραπεζική χρηματοδότηση, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU.