ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πωλητήριο στη Θεά Άρτεμις, το Συνεγγυητικό και οι μετακινήσεις στη Vodafone

Το πωλητήριο στη Θεά Άρτεμις, το Συνεγγυητικό και οι μετακινήσεις στη Vodafone

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Exiting Θεά Άρτεμις

Προς πώληση, με διαγωνιστική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, έχει βγάλει η Attica Bank το 20% της Θεά Άρτεμις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. H Θεά Άρτεμις δημιουργήθηκε το 2017 με αρχικούς μετόχους την Aldridge EDC Specialty Finance (80%) και την Attica Bank (20%) με σκοπό τη διαχείριση της τιτλοποίησης Άρτεμις ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2017 η Aldridge EDC Specialty Finance πούλησε μετοχές σε fund ελεγχόμενα από την Ellington Management Group. Σήμερα η Aldridge διαθέτει το 49% της Θεά Άρτεμις, η Ellington και οι συνεργάτες της το 31% και το 20% ανήκει στην Attica. Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Attica Βank που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η τράπεζα έχει κατατάξει στα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού τη συμμετοχή της στη συνδεδεμένη εταιρεία Θεά Άρτεμις. Στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως «με βάση διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021, η τράπεζα διαθέτει προς πώληση τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία Θεά Άρτεμις Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε ανεξάρτητο επενδυτή. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Ellington και Ten Brinke

Κατά πληροφορίες της στήλης, ενδιαφέρον να αποκτήσουν το 20% που κατέχει η Attica Bank στη Θεά Άρτεμις έχουν εκφράσει και κάποιοι από τους μετόχους που διαθέτουν σήμερα το υπόλοιπο 80%. Ποιοι είναι αυτοί ; Ουκ ολίγοι. Το όχημα ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο Artemis Finance 2 Sàrl, που ανήκει στην Aldridge EDC Specialty Finance, το οποίο έχει ως εκπρόσωπο στην Ελλάδα την Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ, πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας. H βρετανική Clayton Euro Risk Limιted, την οποία εκπροσωπεί ο Chief Executive Officer της Ellington Solutions SA Μιλτιάδης Αποστολίδης (στην Clayton μέλος ΔΣ είναι και η Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ). To fund Al Mehwar Commercial Investments LLC, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Niko Nicopoulos, Managing Director της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Ellington Management Group και τον Olivier Cojot-Goldberg, αντιπρόεδρο της Ellington Management Group. Στους μετόχους περιλαμβάνονται ακόμη η βρετανική εταιρεία CII HOLDCO LLC, η αμερικανική EF HOLDCO INC και η Ellington Private Opportunities Masterfund, που και αυτές εκπροσωπούνται από τον Niko Nicopoulos της Ellington Management. Τέλος, στους μετόχους της Θεά Άρτεμις βρέθηκε να συγκαταλέγεται ως partner της Ellington Management Group και η ολλανδική εταιρεία GBVO 2 B.V, που έχει ως διευθυντή τον Albert ten Brinke, επικεφαλής του γνωστού ομίλου διαχείρισης ακινήτων, Ten Brinke.

Οι συμμετοχές του Συνεγγυητικού

Σχεδόν 15 εκατ. ευρώ είναι η αθροιστική συμμετοχή στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών των πέντε πρώτων σε συναλλαγές χρηματιστηριακών εταιρειών. Το Συνεγγυητικό αποζημιώνει τους πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών στην περίπτωση που αυτές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Για το λόγο αυτό η συμμετοχή των χρηματιστηριακών εταιρειών στο Συνεγγυητικό είναι ανάλογη της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους. Η Eurobank Equities που στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, με μερίδιο αγοράς 18,47%, έχει συμμετοχή στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ που βρέθηκε δεύτερη στην κατάταξη των χρηματιστηριακών στο τετράμηνο, με μερίδιο αγοράς 16,74%, έχει συμμετοχή στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο συνολικού ύψους 4,15 εκατ. ευρώ. Η Euroxx Χρηματιστηριακή με μερίδιο αγοράς 12,78% έχει συμμετοχή 891.515 ευρώ στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η Εθνική Χρηματιστηριακή που στο τετράμηνο διέθετε μερίδιο αγοράς 9,39% έχει συμμετοχή στο Συνεγγυητικό ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Alpha Finance που στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 είχε μερίδιο αγοράς 7,36%, έχει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο συμμέτοχη 4,4 εκατ. ευρώ, ήτοι τη μεγαλύτερη μεταξύ των τραπεζικών χρηματιστηριακών.

Το μέλλον της Εγνατίας

Σε περίπου 20 με 30 ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα όσον αφορά στο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, μετά και τις προσφυγές που έκανε η ΑΚΤΩΡ, ζητώντας να της επιτραπεί η συμμετοχή στη διαδικασία. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε χθες και το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τότε η αγωνία παραμένει, καθώς σε περίπτωση που εν τέλει έχουμε την ανατροπή και επιτραπεί η συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ, θα μιλάμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Αν όχι, θα απομένει να ανοίξουν οι προσφορές των υπολοίπων, ώστε (επιτέλους) το έργο να πάρει μπροστά.

Ελλάκτωρ και Μπόμπολας

Και μια που ασχολούμαστε με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε δύο με τρεις ημέρες από σήμερα θα ξέρουμε τι συνέβη με την option που έχει η Reggeborgh για την απόκτηση του ποσοστού 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα στην εταιρεία. Η σχετική συμφωνία είχε πάρει παράταση, η οποία όμως έληξε χθες και, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε αν έχουμε «deal», «no deal» ή νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Μετακινήσεις στη Vodafone

Κινητικότητα σε επίπεδο στελεχών έχουμε στη Vodafone Ελλάδος. Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, η νυν γενική εμπορική διευθύντρια εταιρικών πελατών της ελληνικής θυγατρικής του βρετανικού ομίλου, Κάτια Σταθάκη, πρόκειται να μετακινηθεί στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Vodafone Albania. Αυτή τη στιγμή, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Albania είναι ο Αχιλλέας Κανάρης, ο οποίος μετακινείται με τη σειρά του στη θέση του επικεφαλής της Vodafone Romania. Όσον αφορά sτον διάδοχο της κας Σταθάκη δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Η θέση της πάντως είναι από τις πιο «κρίσιμες» στη Vodafone Ελλάδος, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η εταιρεία για τα έργα ψηφιακών τεχνολογιών που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.