ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «Μάχη του Σκρα» για το Frontier, τα δώρα των τραπεζιτών και η Έφη κλείνει το κινητό

H «Μάχη του Σκρα» για το Frontier, τα δώρα των τραπεζιτών και η Έφη κλείνει το κινητό

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H «Μάχη του Σκρα»

«Για το ποιος θα πάρει το Frontier, θα γίνει η Μάχη του Σκρα,» έλεγε σε πηγαδάκι γνωστός τραπεζίτης, συγκρίνοντας γλαφυρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα τιτλοποιημένα «κόκκινα» δάνεια της Εθνικής Τράπεζας με τη νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά του βουλγαρικού στρατού. Οι δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier αναμένεται να κατατεθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη διεκδίκηση μετέχουν και οι τρεις mega-servicers της ελληνικής αγοράς, δηλαδή η Intrum, η doValue και η Cepal. Εξ’ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα τρία «μεγάλα σπίτια» της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων θα κονταροχτυπηθούν για το πακέτο των πολλών δισεκατομμυρίων. Με βάση τις μη δεσμευτικές προσφορές προβάδισμα έχει η Intrum, όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι σε αυτές τις διαδικασίες όλα είναι ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή και ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός. Ανταγωνισμός που φέρνει χαμόγελο τόσο στον Παύλο Μυλωνά όσο και στη Φωτεινή Ιωάννου, που «τρέχει» τη διαδικασία από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας.

Τα δώρα των τραπεζιτών

Και μια που μιλάμε για τραπεζικά στελέχη, φαίνεται ότι οι προοπτικές του κλάδου, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και τα πλάνα για χορηγήσεις δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τους, έχουν κάνει πιο γαλαντόμους, τουλάχιστον ως προς τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, ένας εξ’ αυτών έκανε δώρο στη γυναίκα του μια εντυπωσιακή, κόκκινη BMW Z4 αξίας τουλάχιστον 60.000 ευρώ (χωρίς τα εξτρά). Άλλος τραπεζίτης, αναζητά δεύτερο σπίτι στο κέντρο, ενώ ταυτόχρονα βολιδοσκοπεί και εξοχική κατοικία στη Μύκονο για τις (εντός Ελλάδος) διακοπές του. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι στηρίζουν την οικονομία, ρίχνοντας «ζεστό χρήμα» σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η Έφη κλείνει το κινητό

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έχει ενημερώσει όλους τους άμεσους και μη συνεργάτες της πως από τις 27 Μαΐου «κλείνει το κινητό της». Ο λόγος είναι ότι πλέον μπαίνει στο μήνα της και θα απεκδυθεί – έστω και προσωρινά- το ρόλο της πολιτικού , ώστε να αφιερωθεί απερίσπαστη στα μητρικά καθήκοντα. Αυτό σημαίνει πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της στη δουλειά… Από την πλευρά μας επικροτούμε απόλυτα τις προτεραιότητες της κ. Αχτσιόγλου και τις ευχόμαστε τα καλύτερα

Οι 94 ανακριτικοί υπάλληλοι

Με 94 ελεγκτές θα στελεχωθεί σύντομα η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά οι 94 ελεγκτές που θα αποσπαστούν στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος θα επικουρούν τον επικεφαλής του νέου υπερ- τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος θα έχει την εποπτεία, την καθοδήγηση και το συντονισμό των ενεργειών τους, σε σχέση με τις υποθέσεις των οποίων θα επιληφθούν ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. Οι θέσεις αυτές είναι ήδη περιζήτητες και αναμένεται οι αιτήσεις να υπερκαλύψουν το ζητούμενο αριθμό. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται χθες και η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης έχει το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρετούντων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, των ενστόλων, καθώς και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Μετά την υποβολή των αιτήσεων ειδική επιτροπή επιλογής θα καλέσει τους υποψηφίους σε συνέντευξη, προκειμένου να εκτιμηθούν τα ουσιαστικό τους προσόντα, όπως αποδοτικότητα, ικανότητα συνεργασίας, συμπεριφορά, καθώς και η σχετική εμπειρία τους και ανάλογα θα μοριοδοτήσει τον κάθε υποψήφιο. Δεδομένου ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν κάποιοι ανακριτικοί υπάλληλοι της οικονομικής εισαγγελίας δεν έδειξαν αυξημένα αντανακλαστικά για τη διευθέτηση συγκεκριμένων υποθέσεων, θα προτείναμε η ταχύτητα στην άσκηση των καθηκόντων να μοριοδοτηθεί πρόσθετα.

Η δραστήρια Λαρσινός

Στη Λαρσινός ΑΕ, στη γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στους κλάδους παραγωγής και πώλησης αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος, κατέληξαν δύο αγροτεμάχια της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική στην Αρκαδία, επιφανείας 18,5 στρεμμάτων. Η Λαρσινός κατέβαλε στην ΑΕΓΕΚ ως αντίτιμο 30.000 ευρώ, ποσό που θα πάει για τη μείωση του δανεισμού της εισηγμένης. Η Λαρσινός διαθέτει 9 μόνιμα υποκαταστήματα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Μεσσηνίας, 11 εργοτάξια στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής, Αργολίδας, Αχαΐας, Κοζάνης, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και 8 υποκαταστήματα λατομείων στους νομούς Κορινθίας, Μεσσηνίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας και Κυκλάδων. Είναι άγνωστο ακόμη, τί είδους δραστηριότητες θα αναπτύξει η Λαρσινός στο οικόπεδο που απέκτησε από την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική. Η Λαρσινός εκμεταλλεύεται λατομεία, τόσο ιδιόκτητα, όσο και μέσω υπεργολαβιών. Τα λατομεία παράγουν όλα τα είδη αδρανών υλικών και το 40% των παραγομένων αδρανών υλικών, ιδιοκαταναλώνεται στα εργοστάσια ετοίμου σκυροδέματος της. Πέραν τούτων η εταιρεία παρέχει λατομικές υπηρεσίες διάτρησης, γόμωσης, φόρτωσης, μεταφοράς και θραύσης προς τεχνικές, λατομικές αλλά και τρίτες εταιρείες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.