ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας
INTIME

Την παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας και μετά την 30ή Ιουνίου ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Την παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας και μετά την 30ή Ιουνίου ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται «ασταθής». «Η συνεχής μεταβολή του ξεκινήματος της τουριστικής ροής προς τη χώρα μας οδηγεί σε περαιτέρω αβεβαιότητα τον κλάδο μας. Από την άλλη όμως είναι σαφές πως υπάρχει παγκοσμίως ανάγκη και θέληση για ταξίδια, όπου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες αναμένουμε μία ισχυρή και απότομη άνοδο στα βασικά μεγέθη των τουριστικών επιδόσεων της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι «η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε γεωγραφικά οριζόντια ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού», οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, επισημαίνοντας πως «θα είναι εξαιρετικά επίφοβο για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων να αρθεί από 1/7/2021 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά, ακόμη και με τη χρήση διαθέσιμων εργαλείων όπως το Συν-Εργασία. Ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφευκτη».

Ποια ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο

Σε άλλο σημείο της επιστολής, το ΞΕΕ εστιάζει στο πλήγμα που έχουν δεχθεί εξαιτίας της πανδημίας τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες ξενοδοχείων, οι οποίες, με βάση τις μετρήσεις που έχει κάνει για λογαριασμό του ΞΕΕ το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), αναμένουν πολύ πιο αργή και σταδιακή επαναφορά στα βασικά τους μεγέθη. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για:

- Τα αστικά ξενοδοχεία λειτουργούν ήδη το 2021 με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020, όπου είχαν λειτουργήσει σχεδόν όλο το πρώτο τρίμηνο.

- Τα ορεινά ξενοδοχεία δεν ολοκλήρωσαν τη σεζόν του 2020 και δεν λειτούργησαν καθόλου τη σεζόν 2020-2021 καθώς ήταν κλειστά. Αποτέλεσμα αυτού να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη περίοδο απραξίας.

- Τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από τον συνεδριακό - εκθεσιακό τουρισμό, καθώς εκ της φύσεώς τους τα συνέδρια προγραμματίζονται μήνες έως και έτη νωρίτερα, εκ των πραγμάτων μεταθέτει για αυτά την όποια ανάκαμψη επιπλέον των σημερινών δυσκολιών και περιορισμών που απαιτούνται στη διενέργεια συνεδρίων και εκθέσεων.

«Η αποφυγή μιας συστημικής δυσκολίας είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιβίωση ενός κλάδου που έφτασε να συνεισφέρει πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2019, επανεπενδύοντας 1 δισ. ευρώ τον χρόνο μόνο σε ανακαινίσεις, τροφοδοτώντας 17 κλάδους και 9 τομείς.
Είμαστε σίγουροι πως με μία εστιασμένη και εύστοχη από εδώ και πέρα στήριξη, το ελληνικό ξενοδοχείο θα μπορέσει και πάλι να στηρίξει τοπικές κοινωνίες και οικονομία, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης», καταλήγει στην επιστολή του το ΞΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή πίνακα του Πικάσο: Παρακολουθούσε 6 μήνες την Εθνική Πινακοθήκη - «Τον πήρα γιατί είχα πάθος»