ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ενημερωτικό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το υπό εκκαθάριση Fund και το carpooling της Ευρωπαϊκής Πίστης

Το ενημερωτικό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το υπό εκκαθάριση Fund και το carpooling της Ευρωπαϊκής Πίστης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στου Προφήτη Ηλία

Συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται ούτε και σήμερα να βγει «λευκός καπνός» από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας. Η στήλη πληροφορείται πως οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ολοκληρώσει την εξέταση μιας σειράς θεμάτων που άπτονται του ενημερωτικού δελτίου και που σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε αναφορές και καταγγελίες της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Δηλαδή, για ακόμη μια φορά μια μερίδα μετόχων συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιά σε μια διαδικασία που έχει εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της εταιρείας και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Εξ’ αιτίας της καθυστέρησης αυτής, στο καλύτερο – επαναλαμβάνουμε στο καλύτερο - σενάριο, η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει έως του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πως η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο, ώστε να δώσει στην εισηγμένη την ώθηση που απαιτείται για να υλοποιήσει το business plan της, για το καλό όλης της εταιρείας και του συνόλου των μετόχων της.

Fund υπό εκκαθάριση

Προ ημερών γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων έθεσε σε εκκαθάριση ένα από τα fund που τρέχει (Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων όπως αρέσκεται να το ονομάζει η εποπτεία). Όπως πληροφορηθήκαμε, ο fund manager επικαλέστηκε για την λύση και εκκαθάριση του fund την ολοκλήρωσή της διάρκειας ζωής του επενδυτικού κεφαλαίου και τη Συμφωνία Συνεταιρισμού (Limited Partnership Agreement ) που είχε συνομολογήθει. Ωστόσο, κάποιοι εκ των επενδυτών του fund μάλλον αιφνιδιάσθηκαν από την εξέλιξη αυτή. Στη βάση αυτή, ζήτησαν από τον fund manager αναλυτική ενημέρωση για τις επιστροφές που έχει λάβει από τις υπεραξίες του fund (συμμετοχή στα κέρδη). Γιατί το έκαναν αυτό; Διότι σε γενικές γραμμές η Συμφωνία Συνεταιρισμού προβλέπει πως εάν το fund δεν καταφέρει να καταγράψει ελάχιστο ποσοστό απόδοσης (hurdle rate) 8%, τότε οι επιστροφές αυτές θα πρέπει να διανεμηθούν στους επενδυτές. Το εν λόγω fund σημείωσε απόδοση μόλις 3% και για αυτό το λόγο οι επενδυτές ζητούν πλέον την πιστή εφαρμογή του Partnership Agreement. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο η εκκαθάριση του fund θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή των ποσών που προβλέπει η Συμφωνία Συνεταιρισμού…

Η Ευρωπαϊκή Πίστη

Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών καλείται να εγκρίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης την προσεχή Τρίτη 13 Ιουλίου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα είναι διάρκειας 24 μηνών και θα αφορά στην απόκτηση 2.653.990 μετοχών , ήτοι έως του 10% του συνόλου των υφισταμένων μετοχών της εισηγμένης. Η εξουσιοδότηση που ζητά από την Γενική Συνέλευση η Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης προβλέπει την αγορά των προαναφερόμενων μετοχών σε ένας εύρος τιμών μεταξύ 3 και 6 ευρώ ανά μετοχή. Και αυτή η αγορά των ιδίων μετοχών δρομολογείται με αποκλειστικό σκοπό την μετέπειτα ακύρωσή τους. Να θυμίσουμε πως στις 2 Μαρτίου 2021 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης προχώρησε στην ακύρωση 910.316 ιδίων μετοχών της εταιρείας που είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών που είχε αποφασίσει η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τον Μάιο του 2019. Μετά την ακύρωση των εν λόγω μετοχών το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά 573.499 ευρώ, στα 16,7 εκατ. ευρώ!

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Καθώς ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στοιχεία που ανακοίνωσε προσφάτως η εταιρεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται από τη λειτουργία της, μας δίνουν μια εικόνα του πως η πανδημία επηρέασε πολλαπλώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία οι συνολικές εκπομπές και των τριών εταιρειών του Ομίλου, ήτοι των Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α., Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΔΑΚ και Alter Ego, ανήλθαν το 2020 σε 1.648,83 μετρικούς τόνους ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα (t CO2 eq). Οι συνολικοί ρύποι από τις μετακινήσεις του προσωπικού του Ομίλου ήταν αυξημένοι συγκριτικά με το 2019, καθώς λόγω της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης της, η εφαρμογή της πρακτικής της συν-μετακίνησης (carpooling) ήταν περιορισμένη και η χρήση των εταιρικών αυτοκίνητων μεγαλύτερη. Ωστόσο, οι ρύποι της Ευρωπαϊκής Πίστης από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ και οι ρύποι από τη χρήση φυσικού αερίου διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας του προσωπικού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Στη βάση των ανωτέρω και δεδομένου ότι το 2021 το carpooling εξακολουθεί να παραμένει «μη δημοφιλές» και η τηλεργασία έχει περιοριστεί, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις.

Τα πανάκριβα δικαιώματα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί και ήδη σημειώνουν άνοδο 126,5% σε σχέση με πέρυσι. Από τα 25,6 ευρώ ανά τόνο το 2020 η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέλθει στα 58 ευρώ ο τόνος και κάποιοι κάνουν σπέκουλα για άνοδο μεσοπρόθεσμα ακόμη και στα 100 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για εταιρείες της βαριάς βιομηχανίας; Κόστος. Δύο, παραδείγματα. Η παραγωγή 1 τόνου τσιμέντου απελευθερώνει έναν 1 τόνο CO2, καθώς τα περισσότερα τσιμέντα παράγονται με θέρμανση ασβεστόλιθου σε υψηλές θερμοκρασίες. Η παραγωγή μιας μεγαβατώρας με καύσιμο λιγνίτη εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου 1,5 τόνο CO2. Αν και η λογική του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ που λειτουργεί ήδη 16 χρόνια, είναι πως όσο περισσότερο εκπέμπουν οι εταιρείες αέρια του θερμοκηπίου τόσο περισσότερο πρέπει να πληρώνουν, πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτό έχει «χρηματιστηριακά» στρεβλωθεί. Πως; Πέρυσι η ΔΕΗ κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τη λιγνιτική της παραγωγή κατά 45% και ως εκ τούτου να μειώσει και τη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων CO2. Συγκεκριμένα το 2020 εξέπεμψε 15,47 εκατ. τόνους CO2, έναντι 23,09 εκατ. τόνους το 2019. Το κόστος της ΔΕΗ για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 μειώθηκε από τα 546,44 εκατ. ευρώ το 2019, στα 393,48 εκατ. ευρώ το 2020. Το παράδοξο είναι πως ακόμη και εάν εφέτος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ΔΕΗ παραμείνουν στα επίπεδα του 2020, με τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων CO2, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει 897,26 εκατ. ευρώ, από 393,48 εκατ. ευρώ που πλήρωσε πέρυσι, ήτοι 128% περισσότερα!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.