ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα συνεπάγεται η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης για ΗΠΑ και ευρωζώνη

Τι συνεπάγεται η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης για ΗΠΑ και ευρωζώνη
Τι συνεπάγεται η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης για ΗΠΑ και ευρωζώνη
Pixabay

Οι τιμές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η δε αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή. Σε μια πρόσφατη έρευνα, 46% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους για να καλύψουν ανοικτές θέσεις εργασίας και 39% ανέφεραν ότι αύξησαν την αμοιβή των εργαζομένων. 

Ωστόσο, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων είναι 1,24%, πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, τα χρηματιστήρια φλερτάρουν με τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Κάτι σε όλα αυτά δεν πάει καλά. Ισως οι αγορές ομολόγων πιστεύουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα όταν υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και ότι η Fed μπορεί να έχει μειωμένα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο. Αν ναι, η ανάπτυξη – που ενισχύεται από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και τις πρόσθετες κρατικές δαπάνες – θα πρέπει να είναι λογική και ο πληθωρισμός θα πρέπει να παραμείνει γύρω από τον στόχο της Fed. Το νέο πληθωριστικό ποσοστό φαίνεται επίσης να δείχνει προς αυτό το σενάριο.

Αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί το δεκαετές επιτόκιο του Δημοσίου είναι τόσο χαμηλό, υποδηλώνοντας αρνητικά πραγματικά επιτόκια την επόμενη δεκαετία. Ισως η εξάπλωση της παραλλαγής COVID-19 Δέλτα να προκαλέσει νέους αποκλεισμούς δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες και να βλάψει ακόμη περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές. Ισως προκύψουν πιο άσχημες παραλλαγές.

Η αρχή του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν θα άρεσε σε όλους. Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν ένα σημαντικό μειονέκτημα στην απόσυρση του QE πριν να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει απογειωθεί. Δύο δεκαετίες επίμονα χαμηλού πληθωρισμού έπεισαν πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες ότι μπορούν να περιμένουν. Κι όμως, ακόμα κι αν οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν ανησυχούν υπερβολικά για τις υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή τον πληθωρισμό, θα πρέπει να ανησυχούν για έναν άλλο κίνδυνο που θα εντείνει το παρατεταμένο QE: τη δημοσιονομική έκθεση της κυβέρνησης σε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σήμερα πολλά περιθώρια για εφησυχασμό. Οσον αφορά στις ΗΠΑ, όχι μόνο το κρατικό χρέος είναι πολύ μικρότερο σε λήξη από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Fed κατέχει ήδη το ένα τέταρτο αυτού. Σαφώς, η παράταση του QE δεν είναι χωρίς κινδύνους.