ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Eurobank Leasing, οι αλλαγές στο ΤΧΣ και τα 500 εκατ. του Bill Papas

Η Eurobank Leasing, οι αλλαγές στο ΤΧΣ και τα 500 εκατ. του Bill Papas

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Eurobank Leasing

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της Eurobank συντελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η κοινή διάσπαση της Eurobank Ergasias Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία με απορρόφηση και με σύσταση νέας εταιρείας. Στην πράξη ολοκληρώθηκε η κατάτμηση των δραστηριοτήτων της Eurobank Ergasias Leasing σε υγιές και μη υγιές τμήμα. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεταβιβάσθηκαν στη μητρική της, την τράπεζα Eurobank, ενώ οι ενήμερες χρηματοδοτικές μισθώσεις πέρασαν σε μια νέα εταιρεία leasing, την Eurobank Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Eurobank Leasing), η οποία ελέγχεται κατά 100% από την τράπεζα. Το μετοχικό κεφάλαιο της «νέας» Eurobank Leasing ανέρχεται σε 62,7 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 6.277.300 μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη. Ποια είναι τα κέρδη από αυτή τη διάσπαση; Η διασπώμενη Eurobank Ergasias Leasing διέθετε στο τέλος του 2020 απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 524 εκατ. ευρώ. Τα 287,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών των απαιτήσεων πέρασαν στην τράπεζα και τα 236,2 εκατ. ευρώ περιήλθαν στη νέα εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων. Στην τράπεζα Eurobank πέρασε και το σύνολο των επενδυτικών ακινήτων της Eurobank Ergasias Leasing, αξίας 38,8 εκατ. ευρώ, καθώς και τα ανακτημένα ακίνητα από χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 92,15 εκατ. ευρώ, όπως και όλες οι άλλες συμμετοχές. Ωστόσο, η Eurobank ανέλαβε το συντριπτικό μέρος του δανεισμού της Eurobank Ergasias Leasing και κάλυψε και την αρνητική καθαρή θέση της διασπώμενης.

Το μέλλον του ΤΧΣ

Άμεσες και κοσμογονικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο ρόλο και τις διαδικασίες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς είναι ζήτημα χρόνου να ψηφιστεί ο νόμος που θα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του. Ζητούμενο του νομοθέτη αναμένεται να είναι το Ταμείο να λειτουργήσει υπέρ του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσφέροντας σταθερότητα και προοπτικές για τις τράπεζες στις οποίες είναι μέτοχος και όχι να λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδια ανάπτυξής του. Επίσης, ο έλεγχος του Ταμείου να βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και το Διοικητικό του Συμβούλιο να μην είναι εντολοδόχος ξένων συμφερόντων. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο έλεγχος του Υπερταμείου να γίνει πλέον ουσιαστικός και όχι τυπικός όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όλα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2021, καθώς ο νόμος γράφεται και –παρά τις αντιρρήσεις των ξένων-αναμένεται σύντομα να περάσει από τη Βουλή.

Ο Φορέας και οι εκλογές

Καλό 2022 και… βλέπουμε για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τον ιδιωτικό φορέα του Ν.4738/2020, ο οποίος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία οφειλετών και θα τους την μισθώνει για 12 έτη με την προϋπόθεση πως θα καταβάλουν τις οφειλές τους. Γιατί καθυστερεί ο Φορέας; Κανένας δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που θα φέρει η επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ενεργοποίηση του Φορέα θα σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν συνολικά οι πλειστηριασμοί, κάτι που θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Ειδικά δε αν όλα αυτά γίνουν σε μια εκλογική χρονιά, όπως το 2022, είναι ξεκάθαρο γιατί ο υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Όσο για τους χαμένους της υπόθεσης, δεν είναι άλλοι από τους servicers, οι οποίοι βλέπουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα να μην βγαίνουν, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει και η κάλυψη των senior bonds του «Ηρακλή»…

Τα 500 millions του Bill Papas

Η στήλη συχνά πυκνά αναφέρεται στον Bill Papas (Βασίλη Παπαδημητρίου), στον ομογενή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης που αντιμετωπίζει στην Αυστραλία σοβαρές κατηγορίες για εμπλοκή σε τεράστια οικονομική απάτη εις βάρος των τραπεζών Westpac, Sumitomo Mitsui Banking και Société Générale. Προ ημερών οι ειδικοί εκκαθαριστές της εταιρείας McGrathNicol που εξετάζουν το σχήμα της απάτης που φέρεται να έστησαν ο Bill Papas και ο συνεργάτης του Vincenzo Tesoriero, αποφάνθηκαν πως ως επικεφαλής του Ομίλου Forum ο Papas απέσπασε με πλαστές συμβάσεις και πλαστά συμβόλαια μίσθωσης πάνω από 500 εκατ. δολάρια, ήτοι 100 εκατ. δολάρια περισσότερα από ότι ήταν η αρχική εκτίμηση. Και οι ελεγκτές της McGrathNicol διαπίστωσαν πως τα κακώς κείμενα δεν ξεκίνησαν το 2018, αλλά από το 2013. Ήδη οι αστυνομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν κάνει φύλλο και φτερό τις εταιρείες του Bill Papas και εκκρεμεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για την προσωποκράτησή του. Δεδομένου ότι ο Βασίλης Παπαδημητρίου είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και δεν παρέστη καν στη δίκη του στην Αυστραλία επικαλούμενος τη μια πως κόλλησε κορωνοϊό, την άλλη πως δεν είχε τα ναύλα για το εισιτήριο και την τρίτη πως έπαθε κρίση πανικού, η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον. Ομοίως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθης. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της ΠΑΕ Ξάνθης είναι πως ο Παπαδημητρίου δήλωσε στην εξ αποστάσεως κατάθεσή του στις αρχές της Αυστραλίας πως έχει πουλήσει τις μετοχές που κατείχε στην Mazcon, στην εταιρεία που είναι ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ. Ωστόσο, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο βασικός μέτοχος της. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζήτησε εξηγήσεις από την ΠΑΕ Ξάνθης. Αρχικά η απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί στις 5 Οκτωβρίου , αλλά η Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα έγραφα και στοιχεία για εμβάσματα από τον νομικό εκπρόσωπο της ΠΑΕ, Φάνη Ουζουνίδη. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το εάν μετά την προσκόμιση των στοιχείων η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα αποταθεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για να διαπιστώσει την προέλευση των χρημάτων που μπήκαν στην ΠΑΕ Ξάνθης , όπως είχε πράξει με άλλη πολύκροτη υπόθεση στο παρελθόν…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.