ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αμοιβές των συμβούλων της ΔΕΗ, οι «καταδύτες» και η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Οι αμοιβές των συμβούλων της ΔΕΗ, οι «καταδύτες» και η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Εξασφαλισμένη η ΑΜΚ

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με το ενδιαφέρον να είναι «πολυεπίπεδο». Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, με τις προεγγραφές, πάντως, από μέρους τους να είναι ήδη σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι της ΔΕΗ και οι ανάδοχοι έχουν κάνει τη δουλειά τους και όλα θα κυλίσουν ομαλά. Άλλωστε είχαν 38,7 εκατομμύρια λόγους για να βάλουν τα δυνατά τους. Στο ύψος αυτό ανέρχονται οι αμοιβές που θα λάβουν οι οικονομικοί σύμβουλοι (Financial advisers’ fees) από τη ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (2,8% του ποσού που θα αντληθεί). Τα συνολικά δε έξοδα της ΑΜΚ θα ανέλθουν στα 55,4 εκατ. ευρώ!

Οι καταδύτες της ΔΕΗ

Και μια και ο λόγος για τη ΔΕΗ, να σας ενημερώσουμε πως χθες καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τροποποίηση του καταστατικού της επιχείρησης που αφορά στην επέκταση του σκοπού της. Προς ποια κατεύθυνση; Προς το βυθό! Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται με καταδυτικά συνεργεία και να εκτελεί καταδυτικές εργασίες. Η πόντιση υποβρυχίων καλωδίων ήταν κάτι που μέχρι σήμερα άλλοι αναλάμβαναν να παρέχουν στη ΔΕΗ. Πλέον, η ΔΕΗ θα παρέχει εκείνη τη σχετική υπηρεσία και για αυτό θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε σχετικό εξοπλισμό, αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού ειδικών προσόντων.

H «ψήφος εμπιστοσύνης» Λάτση στη Lamda

Η χθεσινή είδηση, ότι ο Σπύρος Λάτσης αγόρασε συνολικά 1 εκατομμύριο μετοχές της Lamda Development σχολιάστηκε πολύ και δικαιολογημένα. Γιατί δίνει πολλαπλά μηνύματα, τόσο για την εταιρεία όσο και για τη μετοχή της. Το πρώτο είναι πως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας τη στηρίζει εμπράκτως, βάζοντας προσωπικά χρήματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς στο παρελθόν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, έχει στηρίξει έμπρακτα την εταιρεία, αγοράζοντας μετοχές. Ο δεύτερος λόγος είναι πως πωλητής των μετοχών είναι το fund Helicon, το οποίο και αποχωρεί από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Γεγονός που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο, καθώς η ύπαρξη του fund και κυρίως οι πωλήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα είχαν καθηλώσει τη μετοχή της Lamda. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια λοιπόν.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς ανακοινώσεις , φήμες και διαρροές δίνουν και παίρνουν. Αρχικά είχαμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις ανακοινώσεις των Μπάκου-Καϋμενάκη. Οι εφοπλιστές αρχικά ζητούσαν την παρέμβαση της Αρχής, εν συνεχεία ουσιαστικά επέκριναν την Επιτροπή και στη συνέχεια ανέκρουσαν πρύμναν και έσπευσαν να δηλώσουν ότι εμπιστεύονται το θεσμό. Πέραν των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στην αγορά η φήμη ότι η πλευρά των εφοπλιστών αναζητά αγοραστές για να δώσει τουλάχιστον το 10% του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ σε τιμή πέριξ των 2 ευρώ ανά μετοχή. Φήμη που οι ίδιοι οι εφοπλιστές διαψεύδουν, αλλά και να ίσχυε δεν θα περιμέναμε να μας την επιβεβαιώσουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται έχουμε πολλά να δούμε –και να ακούσουμε- ακόμα.

Η Βενεζουέλα και το Μονακό

Ελκυστικό και αποδοτικό αποδεικνύεται το πλαίσιο φορολογικών κινήτρων που έχει θεσπίσει η Ελλάδα, καθώς ήδη εύποροι αλλοδαποί επενδυτές έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, καταβάλλοντας φόρους 9,4 εκατ. ευρώ το τελευταίο 24μηνο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα με διεθνή δραστηριότητα, που θεώρησαν πως είναι προς το συμφέρον τους να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας και να φορολογηθούν εδώ για το σύνολο των εισοδημάτων τους που αποκτούν στην αλλοδαπή. Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Αθηνά Καλύβα, έδειξαν πως χρήση του πλαισίου έχουν κάνει 75 επενδυτές από 21 χώρες. Ωστόσο, ειδικό ενδιαφέρον έχει ο τόπος προέλευσης κάποιων εξ αυτών. Ένας επενδυτής προέρχεται από τη Βενεζουέλα, 4 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 3 από το Μονακό, 1 από το Ομάν και 1 από τη Σενεγάλη. Η στήλη θα ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί ειδικά το ποιος είναι ο επενδυτής από τη Βενεζουέλα που μετακόμισε φορολογικά στην Ελλάδα, αλλά και ποιοι επενδυτές μετακόμισαν φορολογικά από το Μονακό.

Ορκωτοί και ξέπλυμα χρήματος

Πρόσθετο χρόνο 73 ημερών έδωσε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και στις ελεγκτικές εταιρείες, προκειμένου να της γνωστοποιήσουν τις εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες που έχουν θεσπίσει για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν τη διενέργεια συναλλαγών που συνδέονται με το ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 13 της υπ’ αρ. 001/2021 Κανονιστικής Πράξης της ΕΛΤΕ, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες θα έπρεπε να γνωστοποιήσουν εγγράφως στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, έως τις 5 Νοεμβρίου 2021, αντίγραφο των εφαρμοζόμενων εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών που έχουν θεσπίσει για να προλαμβάνουν και εμποδίζουν τη διενέργεια συναλλαγών που συνδέονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, μετά από δεκάδες αιτήματα ορκωτών και ελεγκτικών εταιρειών, η ΕΛΤΕ παράτεινε την προθεσμία έως τις 17 Ιανουαρίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως η κανονιστική πράξη της ΕΛΤΕ εφαρμόζεται στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και στις ελεγκτικές εταιρείες συμπληρωματικά με τις διατάξεις του νόμου 4557/2018 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη προσέγγιση και μεθοδολογία όσον αφορά στην εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος.

Φορολογικές διαφορές

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία επιλαμβάνεται της εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Η εν λόγω Επιτροπή δεν ήταν εξ αρχής αποδεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως επικαλύπτει τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και την αποδέχθηκαν με «κρύα καρδιά» μόνο και μόνο διότι δόθηκαν από τη κυβέρνηση διασφαλίσεις πως θα λειτουργήσει έως το τέλος Ιουλίου 2021. Όμως, λόγω καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση και στελέχωση της Επιτροπής, δόθηκε πρόσθετος χρόνος για την ολοκλήρωση του «ad hoc» έργου της έως το τέλος Οκτωβρίου 2021. Τελικά, καθώς είχαν συσσωρευθεί πολλές αιτήσεις , η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παράτεινε ξανά το βίο της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Πλέον, η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022 και η προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης θα πρέπει να γίνει έως και τις 31 Μαΐου 2022. Λόγω της νέας παράτασης θα προκύψει πρόσθετο κόστος 280.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.