ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι αλλάζει για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς

Νέος ΕΝΦΙΑ
Ο νέος ΕΝΦΙΑ
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πώς σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της αγοράς τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Απριλίου, αναμένουν τον «λογαριασμό» με τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου τα πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν μειωμένο τον φόρο ακόμη και πάνω από 30% σε σχέση με φέτος.

Σημειώνεται ότι περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο φόρο. Περίπου 320.000 ιδιοκτήτες θα δουν επιβαρύνσεις και για περισσότερους από 150.000 εξ αυτών οι αυξήσεις θα είναι μεγάλες ενώ για τους άλλους τόσους και περισσότερους οι επιβαρύνσεις δε θα ξεπερνούν τα 50 ευρώ.

Η νέα μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ για το 2022 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει τυχερούς και άτυχους. Στους κερδισμένους των ανατροπών του φόρου ακινήτων είναι οι ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας περιουσίας και οι κάτοχοι πολλών ακινήτων οι οποίοι επιβαρύνονταν έως τώρα με συμπληρωματικό φόρο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες για τις οποίες διατηρείται η μείωση του φόρου αλλά και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι θα έχουν σημαντική ελάφρυνση. Στον αντίποδα, στους χαμένους των αλλαγών του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται 6 στους 100 ιδιοκτήτες οι οποίοι είδαν και μεγάλη αύξηση στην περιουσία τους λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό λογαριασμό, τα νομικά πρόσωπα για τα οποία παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος ως έχει αλλά και ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων καθώς δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας με συνέπεια να μην έχουν επιπλέον ελάφρυνση.

Το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου.

Με την συνολική ακίνητη περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων να φθάνει τα 750 δις. ευρώ μετά την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,233 δις. ευρώ από 2,587 δις. ευρώ που βεβαιώθηκε το 2021 με το «ψαλίδι» στο φετινό ΕΝΦΙΑ να φθάνει τα 354 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Τα «κλειδιά» του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1.Νέα κλίμακα

Εφαρμόζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα με νέα κλιμάκια και νέους συντελεστές. Τα αποκαλυπτήρια της νέας κλίμακας αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου.

– Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Οι μειώσεις είναι σημαντικές κυρίως στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

– Αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

2.Οικόπεδα

Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

3.Συμπληρωματικός φόρος

Ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και διατηρείται αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται:

α) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται. Επιβάλλεται, πλέον ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Οσο πιο μεγάλη είναι η αξία του ακινήτου τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος.

4.Εκπτώσεις

Με νέα κλίμακα θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Για 733.000 φυσικά πρόσωπα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης κατά 10%. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

5.Φοροαπαλλαγές

Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021.

6.Εκκαθαριστικά – δόσεις

Τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαϊου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς

Θετική υποδοχή είχε το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το χαρακτηρίζουν εκτός των άλλων και ως αναπτυξιακό. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας αναφέρει ότι «η μείωση του ΕΝΦΙΑ ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την συνέπεια λόγων και έργων της για σταθερή αθροιστική αποκλιμάκωση των άμεσων και έμμεσων φόρων», ενώ τέλος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει «πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης που είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Αναλυτικά οι δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχουν ως εξής:

Κωνσταντίνος Κόλλιας Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Εκτός από το πολύ σημαντικό γεγονός της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, η κάλυψη του επιπλέον κόστους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις (έως και 10), συμπληρώνουν το σύνολο της ελάφρυνσης, κυρίως για τη μεσαία τάξη, και ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Επιπλέον, η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελέσει την απαρχή - για τη φετινή χρονιά - για τη μείωση και άλλων φόρων, όπως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, ώστε να ελαφρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τις ανατιμήσεις των προϊόντων, λόγω των αναταράξεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ

«Η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ εκτός από μία μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, δίνει και μια μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με ιδιοχρησιμοποιούμενα ιδιόκτητα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος το οποίο υφίσταται το τελευταίο διάστημα. Με την μείωση του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την συνέπεια λόγων και έργων της για σταθερή αθροιστική αποκλιμάκωση των άμεσων και έμμεσων φόρων και εισφορών με στόχο να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, την αγοραστική δύναμη, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χαιρετίζω τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, όπου ανεξάρτητα με τα αντίμετρα του ΦΜΑΠ στην κατάργηση του άδικου συμπληρωματικού φόρου, τα “συν” είναι σαφώς περισσότερα για 5 εκατ. ιδιοκτήτες, αφού η μείωση θα απαλλάξει όλα τα αδύναμα νοικοκυριά και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από μία οικονομική επιβάρυνση σε μια χρονική συγκυρία, όπου η αγορά επιζητά τις κατάλληλες οικονομικές παρεμβάσεις, που μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν ανάχωμα στην ακρίβεια.»

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% αποτελεί μία θετική εξέλιξη, όπως εξάλλου κάθε μείωση φόρου. Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης που είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Όμως, σε αυτή τη χρονική στιγμή, με το κύμα της ακρίβειας να πλήττει βάναυσα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τις συνέπειες της πανδημίας να απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, χρειάζονται και άλλα μέτρα στήριξης. Και μέσω περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120. Έτσι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να αποφευχθούν τα λουκέτα στην αγορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.