ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διεθνής «ομπρέλα» της Ελλάδας για την εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

Η διεθνής «ομπρέλα» της Ελλάδας για την εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το πως τα διεθνή φορολογικά συστήματα συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Όπως τόνισε, καθώς η απάντηση στις προκλήσεις για την εταιρική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή είναι η ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας και της διαφάνειας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τα εταιρικά φορολογικά συστήματα, ήδη συντονίζονται.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

  • Προχωράει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς εταιρικού φορολογικού συστήματος. Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο Πυλώνες: ο πρώτος πυλώνας θεσπίζει κανόνες για τη δικαιότερη κατανομή μεταξύ των χωρών των δικαιωμάτων φορολόγησης των 100 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων παγκοσμίως και ο δεύτερος πυλώνας εισάγει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη πολυεθνικών επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν εκτιμώνται σε 125 δισ. και 150 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, για τους δύο Πυλώνες. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 137 χώρες του Περιεκτικού Πλαισίου που μετείχε ενεργά στις συζητήσεις και στηρίζει τη συμφωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας. Οι προτάσεις αυτές σχετίζονται, κυρίως, με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, τη μη εφαρμογή επιζήμιων πρακτικών που ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την εφαρμογή των διεθνώς αποδεκτών προτύπων.
    Με τις δράσεις αυτές προωθείται η δίκαιη, αποδοτική και βιώσιμη φορολογία.
  • Η έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού φορολογικού παρατηρητηρίου ήταν μία από τις πολλές δράσεις που ανακοινώθηκαν με την εν λόγω δέσμη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και την προώθηση δικαιότερης φορολογίας, με σημαντικά μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και σε εθνικό επίπεδο, ώστε αυτό να συμβαδίζει με τις ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές μεταβολές, να στηρίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.