ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρανσουά Βιλερούα: Η ΕΚΤ αποφάσισε να σηκώσει το πόδι από το γκάζι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απλώς περιορίζει τη νομισματική χαλάρωση και δεν συσφίγγει τη νομισματι
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απλώς περιορίζει τη νομισματική χαλάρωση και δεν συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική
AP

Στην αποσαφήνιση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απλώς περιορίζει τη νομισματική χαλάρωση και δεν συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική και πως η αύξηση των επιτοκίων της  ΕΚΤ δεν θα είναι αυτόματη, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερούα.

Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, αν και τον Απρίλιο προγραμματίζει να προχωρήσει σε αγορές 40 δισ. ευρώ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για τον πληθωρισμό αλλά και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι τα νέα δεδομένα καθιστούν ιδιαίτερα αβέβαιη κάθε πρόβλεψη.

Όπως είπε, απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και μεγάλη ευελιξία κατά τη λήψη των αποφάσεων και πρόσθεσε πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή της ΕΚΤ να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και να διαφυλάττει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σήμερα ο Φρανσουά Βιλερούα αποσαφήνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο BFM Business πως η άνοδος των επιτοκίων θα είναι πολύ σταδιακή. «Αποφασίσαμε να σηκώσουμε το πόδι μας από το γκάζι... αλλά δεν υπάρχει η αυτοματοποίηση που είδαμε σε άλλες κεντρικές τράπεζες», είπε.

Να σημειωθεί πως χθες η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίασή της, τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη, καθώς η χώρα ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο Ουκρανικό και της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού (σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%), η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ υπογράμμισε ότι οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή.