ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» - Τι περιλαμβάνει

Έρχεται το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» - Τι περιλαμβάνει
Συνολικά, θα διατεθούν 180 εκατ. ευρώ για αγορά - αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών

Εως τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», μέσω του οποίου θα δοθούν τα πρώτα 90 εκατ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Συνολικά, θα διατεθούν 180 εκατ. ευρώ για αγορά - αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε πρώτη φάση, φέτος οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher για να αντικαταστήσουν 500.000 ταμειακές μηχανές, 100.000 συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους τύπου cloud.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher για να αντικαταστήσουν 500.000 ταμειακές μηχανές, 100.000 συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους τύπου cloud

Πριμοδοτούνται επίσης εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας και ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και πληρωμών.

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων θα εξαργυρώνεται σε ειδική ηλεκτρονική αγορά (Digital Marketplace) όπου θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να προμηθευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορέσουν δε να καλύψουν και το κόστος για την ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους σε νέες δεξιότητες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που θα επιδοτηθούν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

• για εξοπλισμό, προμήθεια και λειτουργία εξοπλισμού ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ τερματικά, κινητές συσκευές) που προσφέρουν άμεση διαλειτουργικότητα με παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών και τις φορολογικές αρχές

• για την εκτέλεση των συναλλαγών, η προμήθεια και λειτουργία υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο KYC/KYB.

• για τα eShops, η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων για ΜμΕ, κατάλληλων για εμπορία αγαθών και υπηρεσιών

• για την κατάρτιση, η παροχή εστιασμένων ηλεκτρονικών μαθήματα κατάρτισης για ΜμΕ σχετικά με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της απομακρυσμένης εργασίας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, την οργάνωση της παραγωγικότητας των στελεχών, την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων των εταιρειών, και των εργασιών που πρέπει να εκτελεσθούν κ.ά. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως ηλεκτρονικές υπογραφές, τηλεργασία, συνεργατικά εργαλεία, εργαλεία διαχείρισης έργων κ.λπ.

Η διοίκηση της εταιρείας βάσει δεδομένων βελτιώνει τις επιχειρηματικές αποφάσεις στο σημερινό πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηφιακά εργαλεία όπως Business Analytics, Business Intelligence, Big data analytics αποτελούν σημαντικές επενδύσεις για τις ΜΜΕ.

Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζονται, γίνονται επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Καινοτόμες υπηρεσίες όπως Chatbots, Πρόβλεψη συμπεριφοράς καταναλωτή, Ανίχνευση απάτης, Εργαλεία επιχειρηματικών προβλέψεων, αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.