ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3,2 δισ. ευρώ το ύψος του ενεργειακού πακέτου - Στο 1,1 δισ. το κόστος για τον προϋπολογισμό

Στα 3,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο των ενεργειακών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Στα 3,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο των ενεργειακών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
INTIME

Στα 3,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο των ενεργειακών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το οποίο εξειδικεύθηκε σήμερα από το οικονομικό επιτελείο.

Από τα 3,2 δισ. ευρώ των νέων παρεμβάσεων, το 1,1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης και από το ειδικό τέλος 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί για το πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος 1,1 δισ. ευρώ που θα συνεπάγονται για τον προϋπολογισμό 2022 οι νέες παρεμβάσεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται σε 39,5 δισ. ευρώ και πως δεδομένου του καλύτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2021, δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικό χώρος.

Είναι τέσσερις οι θετικές εξελίξεις που δίνουν στη κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρέμβουμε τόσο δραστικά:

  • Καταρχήν, το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 ήταν κατά 2 μονάδες μικρότερο αυτού που είχε υπολογίσει αρχικά (5%, έναντι 7,1%).
  • Το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε την άνοιξη του 2021, είναι περίπου 10 μονάδες μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ για όλο το χρονικό διάστημα του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή μέχρι το 2025. Έχουμε, λοιπόν, μία καλύτερη πρόβλεψη για το χρέος.
  • Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας, μετά και από την αναβάθμιση από την S&P και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς και την επικείμενη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
  • Παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης. Μάλιστα το 2021 ήταν πολύ υψηλότερος του αναμενόμενου. Παράλληλα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο τουρισμός θα συμβάλει περισσότερο από είχαμε υπολογίσει στην ανθεκτικότητα της αναπτυξιακής πορείας του 2022.