ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Amazon, το Xiaomi Pay και οι ανάρπαστοι μηχανικοί και δικηγόροι των ΑΠΕ

Η Amazon, το Xiaomi Pay και οι ανάρπαστοι μηχανικοί και δικηγόροι των ΑΠΕ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Amazon στην Ελλάδα

Άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ετοιμάζει κάτι νέο στη χώρα μας. Οι φήμες αυτή τη φορά έρχονται και από κυβερνητικές πηγές που λένε ότι «κάτι ετοιμάζεται» αλλά δεν μπορούν να πουν περισσότερα λόγω της μεγάλης μυστικοπάθειας που έχει η Amazon. Δύο είναι τα ενδεχόμενα, πάντως. Το πρώτο είναι να φτιάξει η Amazon ένα μεγάλο logistics center (πιθανότατα στην Αττική) δεδομένου ότι ο όγκος των παραγγελιών από Ελλάδα είναι μεγάλος (συν ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλες γειτονικές χώρες). Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η ελληνική έκδοση του Amazon, δηλαδή να δούμε το Amazon.gr. Πάντως, το να αποφασίσει να επενδύσει η Amazon σε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς είναι μεγάλη επένδυση που δεν συνηθίζεται για αγορές με το μέγεθος της Ελλάδας.

Έρχεται το Xiaomi Pay

Περισσότερες επιλογές θα έχουν σύντομα οι Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά στις πληρωμές μέσω φορητών συσκευών. Και αυτό γιατί η Xiaomi ετοιμάζεται να κάνει διαθέσιμο και στην Ελλάδα το Xiaomi Pay. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος μίας συσκευής της Xiaomi που υποστηρίζει επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC) θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές ανέπαφα. Φυσικά, θα πρέπει ο χρήστης να συνδέσει την κάρτα του και η τράπεζα του να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Προς το παρόν, η Xiaomi έχει συνεργασία με τη Mastercard και στην Ελλάδα μένει να δούμε ποια θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αγκαλιάσει το εγχείρημα. Το πιθανότερο «σενάριο», σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι η Alpha Bank, αλλά αυτό θα γίνει γνωστό στις αρχές Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η διάθεση του Xiaomi Pay. Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως με το νέο σύστημα θα μπορεί ο καθένας να πληρώνει ακόμη και με smart band !

Ζητούνται μηχανικοί και δικηγόροι

Η επιτάχυνση των έργων πράσινης ανάπτυξης ενίοτε «σκοντάφτει» σε απρόσμενα εμπόδια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη εξειδικευμένων δικηγόρων, αλλά και μηχανικών, ώστε να συναφθούν οι σχετικές συμβάσεις και να γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση την υλοποίηση των έργων. Έτσι, ενώ οι τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν «ζεστό χρήμα», οι εκταμιεύσεις αργούν ακόμη και μήνες, διότι απλά δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί και δικηγόροι ικανοί να προχωρήσουν έγκαιρα τις διαδικασίες.

Balance sheet financing

Και μια που μιλάμε για χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ, η νέα τάση στην αγορά είναι, τουλάχιστον για τις μεγάλες εταιρείες, τα δάνεια να δίνονται όχι με βάση το κάθε έργο ξεχωριστά (project financing), αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο του ισολογισμού της εταιρείας (balance sheet financing). Για τους λίγους και καλούς που μπορούν να πάρουν δάνεια με αυτό τον τρόπο, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: αρχικά οι διαδικασίες υλοποιούνται σαφώς πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του έργου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να διαθέσουν άμεσα την ενέργεια στη spot αγορά, κερδίζοντας από τις πολύ υψηλές τιμές και εν συνεχεία, να κάνουν κάποια μακροχρόνια συμφωνία (PPA), όταν και όποτε τους βολεύει.

Η ΕΛΤΕ για το Συνεγγυητικό

Μπορεί η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών να ολοκληρώνεται σε 48 ώρες, ωστόσο μόνον η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έχει μετάσχει έως σήμερα στη διαβούλευση και έχει καταθέσει προτάσεις. Μια εκ των προτάσεων της Αρχής που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ Παναγιώτη Γιαννόπουλο επιχειρηματολογεί υπέρ του να συμπεριληφθεί το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών στις Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος. Ως Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος νοούνται οι οντότητες εκείνες που, λόγω του μεγέθους τους ή της φύσης των δραστηριοτήτων τους ή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών (μετοχές ή ομολογίες) που έχουν εκδώσει οι ίδιες σε οργανωμένα χρηματιστήρια, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εθνική ή τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία συνολικά. Το ενδιαφέρον για τις οντότητες αυτές είναι «δημόσιο», γιατί υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φυσικών ή νομικών προσώπων, πέραν των μελών ή των μετόχων τους, τα οποία επηρεάζονται από την ύπαρξη, τις αποφάσεις και τις επιδόσεις αυτών των δημοσίων οντοτήτων. Η ΕΛΤΕ υποστηρίζει πως με την υπαγωγή του Συνεγγυητικού στις Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Κανονισμού 537/2014, οι οποίες προβλέπουν αυστηρότερο λογιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο. Δεν ξέρουμε εάν η πρόταση αυτή θα ληφθεί υπόψη, ωστόσο δείχνει πως κάποιος ενδιαφέρθηκε για το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.