ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν μέσω αβεβαιότητας ξεκίνησε η κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2023 – Στα 68,7 δισ. ευρώ οι δαπάνες

Στα 68,7 δισ. ευρώ καθορίζει τα ανώτατα όρια δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, εγκύκλιος του
Στα 68,7 δισ. ευρώ καθορίζει τα ανώτατα όρια δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στα 68,7 δισ. ευρώ καθορίζει τα ανώτατα όρια δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία δίνονται οι κατευθύνσεις για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του επόμενους έτους. Η εν λόγω εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας» και πως τα εν λόγω όρια μπορεί να μεταβληθούν στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, με στόχο την ακριβέστερη και σαφέστερη αποτύπωση της πρόβλεψης των μεγεθών των εσόδων και δαπανών, αλλά και του δημοσιονομικού αποτελέσματος, η εγκύκλιος Σκυλακάκη προσδιορίζει το τί πρέπει να κάνουν έως την 1η Σεπτεμβρίου υπουργεία και φορείς, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα πρώτο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2023 που θα τεθεί υπό συζήτηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου εντός του Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ανώτατα όρια των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2023 ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Ακόμη, προστίθενται και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Έτσι, τα ανώτατα όρια δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 διαμορφώνονται σε 68,7 δισ. ευρώ.

Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης θα γίνει σύμφωνα με τους στόχους δημοσιονομικού αποτελέσματος και τα συνολικά όρια δαπανών, που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023-2025.

Ως εκ τούτου, η εγκύκλιος Σκυλακάκη αναφέρει πως οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης πρέπει να κατανεμηθούν εντός των ανώτατων ορίων δαπανών, ενώ οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη κατ’ ελάχιστον του δημοσιονομικού αποτελέσματος που θέτει το υπουργείο.

Οι ίδιες οι εντολές Σκυλακάκη αναφέρουν πως τα προαναφερόμενα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων Κεντρικής Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταβιβάσεων, καθώς και οι στόχοι δημοσιονομικού αποτελέσματος των λοιπών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ενδέχεται να αναμορφωθούν, στο διάστημα που ακολουθεί, μέχρι την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης οικονομικού έτους 2023, σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές στις βασικές παραμέτρους εκτιμήσεων ή σε περίπτωση νέων νομοθετικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει πως «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του Κρατικού Προϋπολογισμού».