ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 3: Όλα από την αρχή – Τι αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Fuel Pass 3: Όλα από την αρχή – Τι αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση
pixabay.com

Στον ανασχεδιασμό του fuel pass προχωρά η κυβέρνηση μετά την εμπειρία του δεύτερου πακέτου στήριξης που «τρέχει» αυτές τις ημέρες.

Το γεγονός πως η πλειοψηφία των 2.000.000 δικαιούχων επέλεξαν την καταβολή του σε τραπεζικό λογαριασμό αντί σε άυλη κάρτα, μολονότι η δεύτερη επιλογή ήταν αυξημένη κατά 15 ευρώ, προκαλεί προβληματισμό.

Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι πολίτες προτιμούν τα μετρητά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περιοριστεί η λίστα των δικαιούχων και το υπολειπόμενο ποσό να κατευθυνθεί προς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω άλλου επιδόματος για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η – μικρή προς ώρας- μείωση στις τιμές των καύσιμων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και θα κλειδώσουν πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθώς οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση για το fuel pass 3 δεν αποκλείεται να συνδιαστεί με εκείνη για την «επιταγή ακρίβειας». Στην πρώτη επιταγή δόθηκαν 200 ευρώ σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, ποσό που εκτιμάται ως μικρό. Δεν αποκλείεται οπότε το «περίσσευμα» από το fuel pass 3 να μεταφερθεί στην επιταγή ακρίβειας επιπροσθέτως των διαθέσιμων πόρων.

Σκέψεις υπάρχουν και για την υιοθέτηση κλίμακας οπότε και το ύψος της επιταγής θα διαφοροποιείται ανάλογα τον δικαιούχο.

«Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή (σ.σ. των καυσίμων) και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η Πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας μια γεύση από τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023.