ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος στην Ευρώπη

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος στην Ευρώπη
Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

Σήμερα στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 697 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στη Γερμανία είναι στα 658 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τα προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας του 2023 στην γερμανική αγορά δείχνουν πως οι τιμές θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Το σχετικό συμβόλαιο αυξήθηκε σήμερα κατά 6,6% και διαπραγματεύεται στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Όσο βαθαίνει η κρίση, όλο και πιο πολύ ηγέτες στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι οι επιδοτήσεις και τα προγράμματα εξοικονόμησης δεν επαρκούν για να σβήσουν τη «φωτιά» που άναψαν οι υψηλές τιμές, με τις χώρες του Νότου να προσδοκούν ότι μετά τις πιέσεις που δέχεται και ο Βορράς, ίσως βρεθεί κοινός τόπος για μια ενιαία λύση.

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να εξεταστούν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος που ζητούσαν από την αρχή οι χώρες του Νότου. Το ράλι των τιμών και οι δημοσιονομικές συνέπειες για το 2023 προβληματίζουν έντονα και την ελληνική κυβέρνηση καθώς για το 2023 δεν έχει προβλεφθεί επιδότηση ρεύματος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής 280 δισ. ευρώ για κοινωνικά μέτρα στήριξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,7%), διαθέτοντας μέχρι σήμερα 6,8 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη φέρνει πιο κοντά την απειλή της ύφεσης και της κοινωνικής αποσταθεροποίησης.

Οι εξελίξεις που διαμορφώνει η ξέφρενη κούρσα της τιμής του φυσικού αερίου και ένας συνδυασμός παραγόντων που επιτείνουν το πρόβλημα τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και ενεργειακής επάρκειας φέρνουν σε απόγνωση τις κυβερνήσεις που υποχρεώνονται να σβήνουν και να ξαναγράφουν προϋπολογισμούς, αναζητώντας μάταια μια αποτελεσματική συνταγή διαχείρισης.

Εν μέσω του πανικού που προκάλεσε το νέο ράλι του φυσικού αερίου, με την τιμή στο ολλανδικό TTF να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ξεπερνώντας και τα 322 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τις τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές έχοντας αγγίξει ακόμη και τα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα να κινούνται σταθερά πάνω από τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου έτους να διαπραγματεύονται στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για να εξεταστούν νέα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.