ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 λόγω των νέων μέτρων στήριξης

Χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 λόγω των νέων μέτρων στήριξης
INTIME

Μειώνμει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση που η επιβάρυνση του 2023 είναι ίση με τη φετινή, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν θα μηδενιστεί. Ωστόσο, στο oικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη και επομένως ή ζημία στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένη, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται ίσως στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. Τα σχετικά στοιχεία θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τον Απρίλιο, οπότε ετέθη ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, δεν είχε προβλεφθεί κονδύλι για επιδότηση ρεύματος.

Από τα υπόλοιπα μέτρα του 2023 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το υπόλοιπο 1,6 δισ. εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση των εσόδων, που υπολογίζεται στα 2 δισ. περίπου.

Οικονομικοί αναλυτές δεν ανησυχούν για τη διολίσθηση αυτή του δημοσιονομικού αποτελέσματος εφόσον περιοριστεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, καθώς επισημαίνουν ότι όλη η Ευρώπη κινείται στην κατεύθυνση διεύρυνσης των ελλειμμάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα είναι τόσο μια μικρή υστέρηση έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα όσο η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Για φέτος, πάντως, η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, παρά την κατάθεση, σήμερα, συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό εξασφαλίζεται χάρη στην υψηλή ανάπτυξη την οποία, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση τοποθετεί πλέον στο 5,3% για φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,1%, και στο 2,1% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,8%. Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το 2022 και στο 0,9% για το 2023. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 197 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας, τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέρχονται σε 13,2 δισ. ευρώ το 2022, με το δημοσιονομικό κόστος να φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ. Από τα 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, από τα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό, τα 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και εισφορών και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ 1,85 δισ. ευρώ είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, εκ των οποίων 1,1 δισ. κατευθύνεται για το περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το 1,7 δισ. ευρώ αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο επίδομα Δεκεμβρίου για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, στο επίδομα θέρμανσης, στην αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ» και στη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε κύκλους οικονομικών αναλυτών, πάντως, διατυπώνονται και κάποιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης δεδομένου ότι αυτή στηρίζεται σε ποσοστό ρεκόρ περίπου 70% στην κατανάλωση καθώς και στον τουρισμό, την ίδια ώρα που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει διευρυνόμενο έλλειμμα.