ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης και οι ΗΠΑ, συνεργασία κορυφής στην ηλεκτροπαραγωγή και ο ΣΒΕ

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης και οι ΗΠΑ, συνεργασία κορυφής στην ηλεκτροπαραγωγή και ο ΣΒΕ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης

Στις 22 Σεπτεμβρίου εκπνέει η τρίτη κατά σειρά παράταση που έχει δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή οικονομικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στο διαγωνισμό, που αφορά στην απόκτηση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, μετέχουν οι επενδυτικές κοινοπραξίες Black Summit, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cameron (Όμιλος Κοπελούζου), Goldair και Bollore Africa Logistics και οι ΟΛΘ και Quintana Infrastructure & Development ως μεμονωμένοι επενδυτές. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μετά το ξέσπασμα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας , αλλά και για τη διεξαγωγή ασκήσεων και επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σε πολιτικό επίπεδο ήδη έχει σταλεί το μήνυμα πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να πάει σε επενδυτές με «φιλονατοϊκό προσανατολισμό» και όχι το αντίθετο. Σε αυτή τη βάση, κάποιοι θεωρούν πως τόσο η κοινοπραξία των Black Summit, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όσο και η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development θα έχουν το προβάδισμα. Μέλλει να καταδειχθεί εάν θα επιβεβαιωθούν ή όχι.

Συνεργασία για ηλεκτροπαραγωγή

Σε ένα «παράλληλο» μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη είναι προχωρημένες. Η νέα μονάδα θα έχει πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα φθάνει στην πλωτή μονάδα φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Το πλειοψηφικό μερίδιο στο νέο σταθμο ηλεκτροπαραγωγής θα το κατέχει η ΔΕΗ , η οποία θα ασκεί και το management. Να σημειωθεί πως παρά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο για χρονικό διάστημα έως και 35 έτη.

Άρωμα γυναίκας στο ΣΒΒΕ

Άρωμα γυναίκας θα έχει η επόμενη διοίκηση Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), καθώς τη θέση της προέδρου αναμένεται να αναλάβει η κυρία Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Ακρίτας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 και είναι μια από τις καλύτερες στο κλάδο της παραγωγής ξύλου, όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη όπου έχει έδρα, αλλά και πανελλαδικά. Όσο για τον νυν πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιο Σαββάκη, μόνο άπραγος δεν πρόκειται να μείνει, καθώς ήδη προετοιμάζει το επόμενο Thessaloniki Summit που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο

Η Eurobank, η Εθνική και η τηλεργασία

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η τηλεργασία ανάμεσα στα τραπεζικά στελέχη, τόσο που πλέον τους κακοφαίνεται όταν πρέπει να επιστρέψουν στα πόστα τους. Γι’ αυτό και το μοντέλο της υβριδικής εργασίας, που περιλαμβάνει παραμονή στο σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα κάνει θραύση ανάμεσα στους εργαζόμενους της Eurobank. Τόσο πολύ, ώστε στελέχη της Εθνικής έκαναν –χαριτολογώντας- παράπονα στη στήλη, καθώς μπορούν να δουλεύουν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, αντί τριών που επιτρέπει η Eurobank.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, με τους ενδιαφερομένους να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Το έργο, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), αλλά και την αναβάθμιση του υφιστάμενου. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν 305 νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής ιατρού - ασθενούς και 35 νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής ιατρού - συμβούλου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.