ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 70 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε υψηλό 70 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία
AP

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1951, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, με βάση τα εθνικά πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 10,9%, επίσης αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,9% σε μηνιαία βάση με βάση τα εθνικά πρότυπα και 2,2% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ, και τα δύο αντίστοιχα των εκτιμήσεων και χωρίς αναθεωρήσεις από την προκαταρκτική εκτίμηση.

Το Βερολίνο συντάχθηκε χθες με οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, αλλά και διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, που έχουν επανειλημμένως μιλήσει για την επικείμενη ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε χθες αισθητά προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο, για ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος, και προέβλεψε πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023.

Αιτία, βέβαια, θα είναι η ενεργειακή κρίση που θα πλήξει τη βιομηχανική παραγωγή και θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Επιπλέον, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτος στο 1,4% από την προηγούμενη για ανάπτυξη 2,2%. «Οι καιροί είναι δύσκολοι», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατά την παρουσίαση των επίσημων κυβερνητικών εκτιμήσεων και προσέθεσε πως «αντιμετωπίζουμε μια βαρύτατη ενεργειακή κρίση, που εξελίσσεται γρήγορα σε οικονομική και κοινωνική κρίση».

Εχει προηγηθεί την Τρίτη η προειδοποίηση του ΔΝΤ για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% από την προηγούμενη για 2,9%. Οπως τόνισε το Ταμείο, η Γερμανία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, που αυξήθηκε σταδιακά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Σημειωτέον ότι για να παραταθεί η λειτουργία των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας που δεν έχουν κλείσει ακόμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν έργα που θα κοστίσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση ανήκει σε πηγές που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ. Η τελευταία φορά που συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία ήταν το 2020 με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και είχε συρρικνωθεί ξανά στο 2009 εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και στο μεταξύ εξαιρετικά απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, εφόσον εκτιμά πως θα αυξηθούν κατά 8% φέτος και κατά 7% στο 2023, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της μιλούσε για πληθωρισμό 6,1% και 2,8%, αντιστοίχως.