ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μήλον της Εριδος» το Αirbnb για ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ακινήτων

«Μήλον της Εριδος» το Αirbnb για ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ακινήτων
pixabay

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά την έκρηξη που καταγράφηκε φέτος στις κρατήσεις μέσω Airbnb.

Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών Airbnb για τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακίνητων.

H φορολογική αρχή θα πραγματοποιήσει σαρωτικούς ελέγχους και θα προχωρήσει σε διασταύρωση των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίσει τις μισθώσεις εκείνες που δεν έχουν δηλωθεί μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή τα ποσά που δηλώθηκαν είναι μικρότερα από αυτά που εισπράχθηκαν.

Ετσι για όσα ακίνητα βάσει των ελέγχων διαπιστωθεί πως δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου δεν ήταν εμφανής κατά την ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες, θα α αποσταλούν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Όλα από… κόσκινο

Αναφορικά με τους ελέγχους, η ΑΑΔΕ θα περάσει από κόσκινο τα εξής στοιχεία:

Τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.

Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.

Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Τσουχτερά πρόστιμα

Οι παραβάτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και θα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες από την ημερομηνία που διαπιστωθεί η παράβαση να προσέλθουν για ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Το πρόστιμο, ξεκινά από 5.000 ευρώ και επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή, 20.000 ευρώ.

Πόλεμος ξενοδόχων – διαχειριστών

Κι ενώ η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για ελέγχους, έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ξενοδόχων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων για τα περιοριστικά μέτρα που ετοιμάζονται για την αγορά βραχυχρόνια μίσθωσης. Η κόντρα ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, όταν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρουσίασε μελέτη της Grant Thornton, βάσει της οποίας η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% τα συνολικής τουριστικής αγοράς της χώρας με τζίρο 3,4 δισ. ευρώ, όταν το 2016 ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 188 χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν το 2016 ο καθαρός αριθμός ακινήτων (χωρίς τις διπλομετρήσεις) ήταν μόλις 60 χιλιάδες. Παράλληλα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ο πρόεδρος του Αλέξανδρος Βασιλικός, θεωρούν πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εντείνουν το στεγαστικό πρόβλημα.

Τι λέει στο Newsbomb o πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ

Ωστόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ) με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Χίου θεωρεί λανθασμένη την παραπάνω άποψη επισημαίνοντας: «Αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη άποψη που τροφοδοτείται συνεχώς από όσους τα συμφέροντά τους πλήττονται από αυτή την δραστηριότητα. Αναφέρουν συνεχώς ότι εξ’ αιτίας της βραχυχρόνιας διαμονής δεν βρίσκουν φτηνά διαμερίσματα οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι. Πώς όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού αν κάποιος κοιτάξει τα επίσημα στοιχεία της τελευταία απογραφής κτιρίων θα διαπιστώσει ότι μόλις το 1,2% με 1,5% των διαμερισμάτων των τουριστικών πόλεων λειτουργούν με βραχυχρόνια μίσθωση. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν το 1,5% να επηρεάζει ολόκληρη αγορά ακινήτων περιορίζοντας σε τόσο μεγάλο βαθμό την προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση; Εμείς σαν σύλλογος έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει προτάσεις μας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σοβαρή κίνηση από την πλευρά του κράτους να επενδύσει σε μια κοινωνική πολιτική στέγασης όπως βλέπουμε να γίνεται σε άλλα κράτη με το ίδιο πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ, Ανδρέας Χίου ανέφερε στο Newsbomb.gr πως οι έλεγχοι είναι ευπρόσδεκτο, επισημαίνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δέχεται πίεση από τους ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Είναι στο DNA τους να ελέγχουν τον τουρισμό. Ηδη πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στρέφονται στο Airbnb».

Εντονη αντίδραση από ΠΟΜΙΔΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (STAMA) που υποστηρίζουν πως μονομερή μέτρα υπέρ των ξενοδόχων προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους η βραχυχρόνια μίσθωση δεν επιδοτήθηκε από το κράτος ούτε κατά τη δημιουργία της υποδομής της, ούτε κατά την περίοδο του Covid, σε αντίθεση με την ξενοδοχεία που ενισχύθηκαν πολλαπλά με πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις εργαζομένων, αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οφειλών και σωρεία άλλων ευεργετικών μέτρων που χρηματοδότησαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Σχετικές ειδήσεις

Στο «στόχαστρο» της Εφορίας τα Airbnb για απόκρυψη εισοδημάτων

Σφίγγει ο κλοιός για όσους κρύβουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση

Nοµοθετική παρέµβαση για την αγορά των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων