ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 5% στις συντάξεις το 2024

Αύξηση 5% στις συντάξεις το 2024
EUROKINISSI

Το 2024 σχεδιάζεται να καταβληθεί νέα αύξηση στις συντάξεις πέριξ του 5%.

Οι νεότερες εκτιμήσεις όμως δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2023 μπορεί να φτάσει το 4% και με πληθωρισμό 5%σημαίνει αύξηση συντάξεων για το 2024 στο 4,5% (4% συν 5% διά 2).Μαζί με το υπόλοιπο0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022), η συνολική αύξηση φτάνει στο 5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι:

Πρώτον, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.

Δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης. Με 4% αύξηση θα μείνει μεγαλύτερο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, ενώ με 5% και πιο πάνω θα φύγει μεγαλύτερο κομμάτι.

Τρίτον, μια άλλη παρέμβαση αφορά τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, με έναν πιο μόνιμο μηχανισμό, ούτως ώστε να μη χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις, όπως συνέβη φέτος σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Άλλωστε, εφόσον η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει την παροχή επιδόματος που θα προστατεύει τις συντάξεις από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχει η βάση για ένα μέτρο μονιμότερου χαρακτήρα. Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς.