ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε δεν υποβάλλεται το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας

Πότε δεν υποβάλλεται το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας
INTIME

Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας δεν αποτελεί από µόνο του επαρκές δικαιολογητικό για τη µεταβολή φορολογικής κατοικίας ενός φυσικού προσώπου.

Ειδικότερα, το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας θεωρείται ως υποχρεωτικώς υποβαλλόµενο δικαιολογητικό για τη µεταβολή της φορολογικής κατοικίας ενός φυσικού προσώπου και είναι δυνατό να µην προσκοµισθεί ή να αντικατασταθεί από άλλα δικαιολογητικά µόνο σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοσή του από τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Εντούτοις, δεν συνιστά δικαιολογητικό που παρέχει πλήρη απόδειξη έναντι των ελληνικών φορολογικών αρχών για τη µεταβολή της φορολογικής κατοικίας του προσώπου υπέρ του οποίου εκδόθηκε.

Συµπερασµατικά, για την αποδοχή αιτήµατος µεταβολής φορολογικής κατοικίας, το ενδιαφερόµενο φυσικό πρόσωπο πρέπει να προσκοµίσει επιπλέον του πιστοποιητικού και πρόσφορα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η µεταβολή της µόνιµης και κύριας κατοικίας του, καθώς και η πρόθεσή του να µεταφέρει κατά τρόπο µόνιµο και διαρκή το κέντρο των ζωτικών συµφερόντων και βιοτικών του σχέσεων στην αλλοδαπή. Ενδεικτικά, δύναται να προσκοµίσει έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η επαγγελµατική του δραστηριότητα, η ασφάλιση και η διαµονή του στην αλλοδαπή.

Η έλλειψη πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας, αντιθέτως, δεν συνιστά επαρκή λόγο για την απόρριψη αιτήσεως µεταβολής φορολογικής κατοικίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας από τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές για το ενδιαφερόµενο φυσικό πρόσωπο, λοιπά δικαιολογητικά τα οποία προσκοµίζει προς απόδειξη της πρόθεσής του να καταστήσει χώρα του εξωτερικού κέντρο των εν γένει βιοτικών σχέσεων και ζωτικών συµφερόντων.

Πρέπει να λαµβάνονται υπόψη από τη διοίκηση για την αποδοχή ή µη της αιτήσεώς του εναλλακτικά δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για το υπό κρίση έτος και ενδεικτικά σύµβαση εργασίας, µισθωτήριο κατοικίας και λοιπά έγγραφα από τα οποία προκύπτει το ακριβές χρονικό διάστηµα παρουσίας του στο εξωτερικό.

Τυχόν δε κρίση της διοίκησης ότι ο αιτών έχει κύρια και µόνιµη κατοικία στην Ελλάδα η οποία εδράζεται αποκλειστικά στο γεγονός της µη προσκόµισης πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας από την πλευρά του είναι πληµµελώς αιτιολογηµένη.