ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2023 : Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη

ΕΝΦΙΑ 2023 : Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη
INTIME

Τροποιητική δήλωση στην εφαρμογή του συστήματος του Taxisnet «Ε9 Περιουσιολόγιο» θα πρέπει να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπίσει κάποιο λάθος στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Ωστόσο επισημαίνεται πως εάν από τις διορθώσεις που γίνουν στην δήλωση Ε9 προκύψει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε η αρμόδια ΔΟΥ θα καλέσει τον ιδιοκτήτη ακινήτου να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν του λόγου του το αληθές πριν προχωρήσει στην έκδοση του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΕΝΦΙΑ.

Άμεσα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Εάν στις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ, δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
  • Εάν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να απαιτείται έλεγχος από την αρμόδια εφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου. Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., έχετε τη δυνατότητα να την ακυρώσετε.

Υπάρχει περίπτωση στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ να εμφανίζεται μήνυμα στις ειδικές επισημάνσεις ότι λόγω ανεπάρκειας των δηλωθέντων στο έντυπο Ε9 στοιχείων, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 4Α του ν.4223/2013 ή/και με την ΠΟΛ.1184/2014.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «Αρχική σελίδα». Ο φορολογούμενος επιλέγει «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μετά από εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ». από τις διαθέσιμες ενέργειες. Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον Α.Τ.ΑΚ., γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους Α.Τ.ΑΚ., επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και ακολουθείστε την παραπάνω διαδικασία. Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι Α.Τ.ΑΚ..