ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις με σύμμαχο τον ήλιο: Φωτοβολταϊκά στη στέγη και ηλιακοί θερμοσίφωνες

Επιδοτήσεις με σύμμαχο τον ήλιο: Φωτοβολταϊκά στη στέγη και ηλιακοί θερμοσίφωνες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων φαίνεται πως έχει η ηλιακή ενέργεια, με δύο διαφορετικά προγράμματα να βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα, ανοικτή για τους δικαιούχους είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα, αντικαθιστώντας την παλιά τους ενεργοβόρα συσκευή.

Παράλληλα, τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», μέσα από το οποίο θα μπορούν να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα.

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), με επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Όπως γίνεται σαφές από τον οδηγό του προγράμματος, η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024 και υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα

Ακολουθώντας το πρότυπο του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση του παλιού τους ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν νέας τεχνολογίας ηλιακό.

Το όφελος από την αλλαγή αυτή θα είναι -τουλάχιστον– διπλό, καθώς αναμένεται να αποφέρει μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος, ενώ υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές, ενώ θα λειτουργήσει και υπέρ του εθνικού στόχου για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται και να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων

Κριτήρια δικαιούχων

  • Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
  • Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα
  • Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο
  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ
  • Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021»

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

  • Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας
  • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη

Ύψος ενίσχυσης

  • Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα
  • Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του
  • Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης
  • Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του

Δείτε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ