ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο
INTIME

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα για τη χώρα που έχει ενισχυθεί μετά τις εκλογές και ενόψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας βγαίνει στις αγορές εκδίδοντας νέο 15ετές ομόλογο.

Η αρχική καθοδήγηση που δίνεται στους επενδυτές είναι για επιτόκιο 130 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (3,2%).

Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξης του 4,4% περίπου.

Σε κίνηση με διπλό στόχο προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου η οποία αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης ότι υλοποιεί τη δέσμευσή της για μείωση του χρέους, αλλά και την πρόσκληση στους ομολογιούχους που κατέχουν τον τίτλο λήξης 2/4/2024 με απόδοση 3,450%, ύψους 2,5 δισ. ευρώ (του 5ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019), και τον τίτλο λήξης 15/2/2025 με απόδοση 3,375%, ύψους 3 δισ. ευρώ (του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018), να τους ανταλλάξουν με μετρητά σήμερα 11 Ιουλίου (εκτός κι αν δοθεί παράταση) με τιμή 100,15.

Η αγορά αλλά και οι αναλυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα έχουν αποτιμήσει ότι το φθινόπωρο θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 13 χρόνια, κάτι που έχει αποτυπωθεί στα spreads των ελληνικών ομολόγων τα οποία διατηρούν σταθερά την απόστασή τους με την Ιταλία (-37 μ.β.) και έχουν πλησιάσει αρκετά την Ισπανία (+31 μ.β.), παρά το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί ελαφρώς αυτόν τον μήνα –στο πλαίσιο και της ευρύτερης ανόδου των αποδόσεων στην Ευρωζώνη– και διαμορφώνεται στο 4%.

Η λογική, συνεπώς, του «αγόρασε στη φήμη» αλλά και της προορατικής (proactive) στρατηγικής που έτσι κι αλλιώς ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ κάνει το timing μιας νέας έκδοσης αυτή τη στιγμή (και όχι το φθινόπωρο) ιδανικό, με τον οργανισμό να καταφέρνει έτσι να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και το ελληνικό success story.