ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Ταμπελάκια στα προϊόντα που θα έχουν μείωση 5% στην τιμή

Σούπερ μάρκετ: Ταμπελάκια στα προϊόντα που θα έχουν μείωση 5% στην τιμή
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ειδική σήμανση, με ταμπελάκια, στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5% στην τιμή τους στα σούπερ μάρκετ.

Σε εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά μέτρα, με το πρώτο εξ αυτών να αφορά τα ταμπελάκια σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ που θα έχουν μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5%.

«Αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρήσουν σε μείωση στην τιμή κατά τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Τιμή αναφοράς για τον προσδιορισμό της μείωσης, θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν τις 20 Σεπτεμβρίου. Αν κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα έχει πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Επιπλέον, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα όπως τόνισε. «Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους καταλόγους των προμηθευτών και τις μεταβολές, για να εντοπίζονται τα προϊόντα στα οποία υπάρχουν ανατιμήσεις για να κάνει ελέγχους η ΔΙΜΕΑ», εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων που αφορούν κυρίως το υπαίθριο εμπόριο και απομιμητικά προϊόντα.