ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» οι τιμές σε αυγά, φέτα, λαχανικά και λάδι - Με περικοπές οι αγορές για τους καταναλωτές

«Φωτιά» οι τιμές σε αυγά, φέτα, λαχανικά και λάδι - Με περικοπές οι αγορές για τους καταναλωτές

Ακρίβεια: Οι τιμές στα ράφια διαρκώς ανεβαίνουν και βασικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και οι ντομάτες έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας

Απόγνωση. Ίσως ούτε η λέξη αυτή δεν είναι ικανή να περιγράψει τα όσα βιώνουν οι καταναλωτές σε κάθε τους επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Τελευταίο «τσουχτερό» παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα η τιμή των οποίων μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά 2% ενώ, η τιμή της φέτας μέσα σε έναν χρόνο έχει διπλασιασθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, κατεγράφη αύξηση ύψους 2% στην τιμή του νωπού γάλακτος και 11,9% στο κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα σε έναν χρόνο. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού ανέρχεται περίπου στα 3,13 ευρώ – 6,73 ευρώ το κιλό και του βουτύρου στα 12,45 ευρώ – 17,47 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον το κιλό της φέτας κοστίζει από 13,03 ευρώ – 16,45 ευρώ, η γραβιέρα από 14,25 ευρώ – 25,02 ευρώ και το κασέρι από 18,24 ευρώ – 27,06 ευρώ.

(Παν)ακριβό μου ελαιόλαδο...

Φυσικά το ελαιόλαδο δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα με τα προϊόντα που έχουν ξεφύγει για τα καλά από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η έλλειψη που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά έχει φέρει κύμα ανατιμήσεων, σε ένα από τα βασικότερα αγαθά του ελληνικού τραπεζιού.

Συγκεκριμένα, τιμή για το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» πέρσι κόστιζε 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες η τιμή του έχει σκαρφαλώσει από τα 9,50 ευρώ μέχρι τα 18,80 ευρώ το λίτρο.

Η δικαιολογία των παραγωγών για τις ανατιμήσεις είναι πως η παραγωγή είναι μειωμένη, όμως το παράδοξο είναι πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας!

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές επινοούν διάφορους τρόπους για να μην αφαιρέσουν από την διατροφή τους το ελαιόλαδο, όπως είναι ένας ειδικός ψεκαστήρας που μειώνει την κατανάλωσή του. Με αυτό το τέχνασμα, χρησιμοποιούν την ελάχιστη κατανάλωση του λαδιού στο φαγητό τους.

Από την άλλη, όσοι δεν καταφέρνουν να το προμηθευτούν καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως την αγορά του σπορέλαιου ή του ηλιέλαιου.

Η ντομάτα... κοκκίνισε!

Και μέσα σε όλα, οι συνεχόμενες κακοκαιρίες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο προκάλεσαν «τσουνάμι» ανατιμήσεων στα λαχανικά, με την ντομάτα να πρωταγωνιστεί.

Συγκεκριμένα, η τιμή της ντομάτας έχει φτάσει ακόμα και στα 2,80 ευρώ το κιλό σε ράφια των σούπερ μάρκετ.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Από... κοντά και τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα:

Οκτ. 2022 Οκτ. 2023

Λεμόνια (κιλό)
-εισαγωγής Αργεντινής: 2€ 2,60€

-ελληνικά 1,70€ 2,20€

Αγγουράκια(κιλό): 2,20 -2,40€ 2,95€
Μπρόκολο (κιλό): 3,20€ 3, 90€
Κολοκύθι ανθού (κιλό): 2,50-2,80€ 4€

Το ψωμί... ψωμάκι

Και αν το ελαιόλαδο και τα λαχανικά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές των σοδειών, τότε τα άλευρα και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις είναι αυτές που αλλάζουν το πόσο αγοράζουμε το ψωμί.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ψωμί θα φτάσει στην πιο απλή μορφή του ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό ενώ ήδη οι καταναλωτές αγοράζουν από 2,60 και πάνω.

Όσο για τα ψωμιά με ειδικά άλευρα, όπως το ζέας αλλά και τα πολύσπορα και άλλα ειδικά ψωμιά, εκεί οι τιμές δεν… πιάνονται

Και όμως, όσο και να έχει ο καταναλωτής θα κάνει τα πάντα για να το αγοράσει, αφού είναι το πιο βασικό είδος στο τραπέζι, αλλά και πανταχού παρών στην καθημερινότητά μας.

Σήμερα στα αρτοποιεία ο καταναλωτής «στενάζει» με τις αυξήσεις στο ψωμί, μία λόγω ρωσικής εισβολής και μία λόγω πληθωρισμού.

Αίσθηση προκαλεί πως υπάρχουν πρώτες ύλες που όχι μόνο δεν ακρίβυναν, αλλά φτήνυναν αφού όπως αναφέρουν αγρότες οι αλευρόμυλοι πέρυσι αγόρασαν στάρι 50 λεπτά, φέτος 32-33 κατά μ.ό.

«Χρυσά» αυγά!

Τέλος, πρωτόγνωρο είναι και αυτό που συμβαίνει με τα αυγά καθώς έχει διπλασιαστεί η τιμή τους, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, μιας και δεν εμπίπτουν ούτε στην κατηγορία της κλιματικής αλλαγής, αλλά ούτε και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Πέρσι, ανάλογα και με το μέγεθος, στη λαϊκή αγορά κόστιζαν 0,17 – 0,25€/ τμχ και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,53€/ τμχ.

Φέτος, τα βρίσκουμε στη λαϊκή 0,20 – 0,35 €/ τμχ και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,72€/ τμχ.

Τα προϊόντα που περιόρισαν οι Έλληνες καταναλωτές

Μοιραία με βάση τα όλα παραπάνω, οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν να προμηθευτούν όλα τα αγαθά που συμπληρώνουν το τραπέζι τους, προχωρώντας σε γενναίες περικοπές.

Τα προϊόντα που περιόρισαν αναλυτικά:

  • Ελαιόλαδο: -10,8%
  • Γιαούρτι: -7%
  • Ψάρια: -6,7%
  • Γάλα: -5,5%
  • Φρούτα: -4,2%
  • Κρέας: -2,2%
  • Τυρί: -2%
  • Ψωμί -είδη αρτοποιίας: -1,5%
  • Ζυμαρικά: -1,3%
  • Λαχανικά: -1,3%
  • Ρύζι: -1,1%

Σχετικές ειδήσεις