ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Στα ύψη ελαιόλαδο, φέτα και βασικά τρόφιμα - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Στα ύψη ελαιόλαδο, φέτα και βασικά τρόφιμα - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα να αυξάνονται καθημερινά .

Απλησίαστα πολλά βασικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσα σε ένα χρόνο υπερβαίνουν το 10%, ενώ ειδικά η φέτα να κοντεύει να εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%.

Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 έως 6,73 ευρώ το κιλό, ενώ το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, καλπάζει στα 12,45 με 17,47 ευρώ το κιλό.

«Απλησίαστη» η φέτα

Μάλιστα αυτή η αύξηση παρατηρείται ειδικά στα τυριά.

Συγκεκριμένα, η φέτα ανά κιλό που το 2022 ήταν με μεγαλύτερη τιμή στα 9€, σήμερα αρχίζει από τα 11,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 14 ευρώ. Αύξηση 15 – 25%, η γραβιέρα από 14,25 ευρώ μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν το βρίσκει κανείς κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και τους Finacial Times, οι οποίοι σε εκτενές άρθρο τους περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, εστιάζοντας κυρίως στη φέτα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση των ζώων που επέζησαν είναι δύσκολη, καθώς μεγάλες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό και οι ζωοτροφές σπανίζουν.

Είδος πολυτέλειας το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, ο πρωταγωνιστής της Μεσογειακής διατροφής, έχει γίνει πλέον απλησίαστο για τους καταναλωτές εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην τιμή του.

Μόνο τον Αύγουστο η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 35%. Η βιομηχανία αγοράζει από τους παραγωγούς από 8,5 ευρώ το λίτρο, για να καταλήξει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα 15 ευρώ το λίτρο! Παράλληλα οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές καθώς υπάρχει το σενάριο η τιμή του λίτρου να φτάσει ακόμα και τα 18 ευρώ.

Αυγό και… μισό ευρώ

Τα αυγά που αποτελούν βασικότατο είδος διατροφής, δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από το ξέφρενο ράλι των τιμών.

Συγκεκριμένα, τα αυγά στην χώρα μας, ανατιμήθηκαν Αύγουστο κατά 14%, ενώ στην ευρωζώνη 9,6%.

Έτσι η εξάδα, που εντάσσεται στο καλάθι του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αγγίζει ακόμα τα 3 ευρώ καθώς φτάνει πλέον τα 2,95 ευρώ! Εκτός καλαθιού, η τιμή στην εξάδα έχει φτάσει ακόμα και τα 4,42 ευρώ.