ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας: Πιθανό το σενάριο επιστροφής τα Χριστούγεννα - Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας: Πιθανό το σενάριο επιστροφής τα Χριστούγεννα - Ποιοι οι δικαιούχοι
INTIME, φωτογραφία αρχείου.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο χορήγησης της επιταγής ακρίβειας εκτάκτως για τα Χριστούγεννα.

Η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης επιταγής ακρίβειας, ωστόσο τα έσοδα του Οκτωβρίου στα κρατικά ταμεία αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα.

Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας πάνω την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,3%, θα ανοίξει ο δρόμος για «διορθωτικές» κινήσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς υπάρχει το πρωτογενές «πλεόνασμα» των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο ναι μεν έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα αλλά η δυναμική των υπερεισπράξεων συνεχίζεται οπότε αυτή η προοπτική ενισχύει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2023 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μια υπέρβαση του στόχου κατά 0,2% – 0,3% δημιουργεί ένα μαξιλάρι που μπορεί να φτάσει έως 400 εκατ. ευρώ.

Με βάση το περασμένο έτος, δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.
  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η διαδικασία καταβολής

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση.
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).
  • Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.